Kijev traži pomoć NATO-a u borbi protiv separatista, ruska vojska ušla na teritorij Ukrajine

Foto: Hina

UKRAJINSKA vojska je rekla u srijedu kako je još ruskih vojnika prešlo granicu prema istočnoj Ukrajini ušavši u gradić Amvrosivku u pet oklopnih transportera i jednom kamionu.

Izvješće o daljnjim upadima ruskih vojnika preko granice uslijedilo je nakon što su ukrajinske vladine snage zarobile skupinu ruskih padobranaca u istom području.

Moskva je rekla kako su uhvaćeni vojnici zalutali u Ukrajinu pogreškom, ali Kijev tvrdi da su bili u "specijalnoj misiji" povezanoj s pobunom proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

"Pet oklopnih transportera i jedan kamion Kamaz ušli su u Amvrosivku s ljudstvom u njima", rekao je novinarima vojni glasnogovornik Andrij Lisenko.

"Ako se ova taktička skupina izgubila i slučajno ušla u Ukrajinu, kao padobranci 98. padobranske divizije, onda nam preostaje samo da ih podsjetimo da se mogu vratiti u Rusiju idući na istok", rekao je Lisenko.

Borbe su u međuvremenu nastavljene u ključnim naseljima blizu grada Donecka kojega drže pobunjenici unatoč mirovnim pregovorima u utorak u Minsku između ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i ruskog predsjednika Vladimira Putina na kojim je ukrajinski čelnik obećao raditi na planu koji će voditi prekidu vatre.

U posljednja 24 sata, rekao je Lisenko, jake borbe odvijale su se sjeverno u blizini grada Horlivka i Ilovajsk, udaljenih oko 50 km u kojima je ubijeno 200 separatista, a njihovi tenkovi i raketni sustavi uništeni.

Trinaest pripadnika ukrajinskih oružanih snaga je ubijeno u posljednja 24 sata u 34 sukoba u istočnoj i jugoistočnoj Ukrajini.

Ukrajinska vojska kaže da su separatisti, uz potporu ruskih vojnika s oklopnim naoružanjem i vojnom opremom koji dolaze preko granice, promijenili žarište rata prema jugoistoku Ukrajine sve do Azovskog mora.

Ako separatisti tamo postignu uspjehe to bi moglo ugroziti grad Mariupol koji trenutno drže vladine snage te s juga ojačati pozicije pobunjenika u Donecku.

Kolona ruskih oklopnih vozila i tenkova napreduje prema jugoistoku zemlje

Ukrajinska vojska objavila je u srijedu da kolona ruskih oklopnih vozila napreduje na jugoistoku Ukrajine gdje je otvorena nova fronta u ponedjeljak.

"Imamo informacije o napredovanju kolone sastavljene od 100 vozila među kojima tenkova, oklopnih vozila, raketnih sustava Grad na cesti Starobeševe-Telmanove", priopćio je novinski centar glavnog stožera ukrajinske operacije na istoku.

Kolona se kreće prema lokalitetu Telmanove, 20-ak kilometara od ruske granice te 80 km južno od Donecka.

Telmanove se nalazi 40-ak kilometara sjeverno od Novoazovska gdje su ukrajinske vlasti u ponedjeljak zaustavile kolonu ruskih oklopnih vozila.


Redovite snage i proruski separatisti u utorak su izmjenjivali topničku paljbu i vodili borbe na tlu.

Tusk: U Ukrajini djeluje regularna ruska vojska

Snage regularne ruske vojske djeluju na istoku Ukrajina, rekao je u srijedu poljski premijer Donald Tusk, pozivajući se na informacije NATO-a i poljskih tajnih služba.
"Više nitko ne može ozbiljno prihvatiti informacije o separatistima u Ukrajini.
 
Informacije koje stižu u posljednjih nekoliko sati još jednom potvrđuju da snage regularne ruske vojske djeluju na istoku te zemlje", kazao je Tusk u govoru održanom u poljskom parlamentu.

"Informacije kojima raspolaže NATO potvrdile su i poljske tajne službe", kazao je, dodavši da će se njegova vlada nastaviti ponašati na odgovoran način kada je posrijedi ukrajinska kriza, djelujući u sklopu NATO-a i EU-a.

U utorak je Kijev objavio da je zatočio deset ruskih padobranaca koji su se, kako je izvijestila Moskva "izgubili". Na pitanje o tom incidentu tijekom regionalnog summita u Minsku ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da su vojnici patrolirali duž granice te da nije isključeno da su se zatekli na ukrajinskom teritoriju.

Njemačka kaže da Rusija mora zaustaviti priljev oružja u Ukrajinu


Priljev ruskih snaga i oružja u Ukrajinu je veliki problem i Moskva mora osigurati da to prestane, rekao je u srijedu glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel.

Glasnogovornik Steffen Seibert je rekao na konferenciji za novinare da je sastanak u utorak u Minsku između ruskog predsjendika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjendika Petra Porošenka bio dobar prvi korak prema rješavanju krize ali da moraju slijediti konkretni koraci.

"preduvjet za učinkovit dvodnevni prekid vatre je da Rusija mora pridonijeti smirivanju i da se postigne sporazum o zaštiti granica", rekao je Seibert.

"Već odavno je trebalo propisno zaštiti granicu i okončati sve oblike vojne potpore za separatiste preko te granice. Rusija ima veliku odgovornost za to", rekao je on.

Ukrajina i Zapad donedavno su prosvjedovali protiv ruske opskrbe oružjem proruskih separatista na istoku Ukrajine, što je Moskva nijekala, a u posljednje vrijeme sve je više izvješća o upadima regularnih ruskih vojnika u to područje.

Lavrov: Drugi ruski humanitarni konvoj Ukrajini nije posljednji

Drugi konvoj s humanitarnom pomoći koji će Rusija poslati na istok Ukrajine "neće biti i posljednji", rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.


"S razlogom se nadamo da ćemo pronaći tehničke i logističke načine za slanje drugoga humanitarnog konvoja na jugoistok Ukrajine u skoroj budućnosti i siguran sam da on neće biti posljednji", rekao je na konferenciji za novinare.

Njegova je izjava uslijedila nekoliko sati nakon što je u srijedu ujutro glasnogovornik Kremlja Dmitrij Pjeskov rekao kako će se ruska humanitarna pomoć poslati u Ukrajinu pod nadzorom Crvenog križa i u suradnji s ukrajinskim vlastima.

O potrebi za slanjem humanitarne pomoći s obzirom na humanitarnu katastrofu u istočnoj Ukrajini govorio je u utorak na regionalnom summitu u Minsku i ruski predsjednik Vladimir Putin, podsjetio je Pjeskov. Ruski je predsjednik na summitu optužio Porošenka da "negira složenost humanitarne situacije koja se može nazvati jedino katastrofalnom".

Lavrov je u srijedu u programu ruske državne televizije Rusije 24 istaknuo da Moskva nije zainteresirana za sukob s međunarodnim partnerima niti za to da se Rusiji uvedu dodatne sankcije.

Ruski padobranci kažu da nisu znali da su u Ukrajini

Ruski padobranci koje su ih zarobile ukrajinske vojne snage u srijedu su kazali kako su vjerovali da su krenuli u rutinsku ophodnju te da nisu shvatili da su na ukrajinskom teritoriju dok nisu uhićeni.


Kijev ih je optužio da su u specijalnoj misiji kojom pomažu proruskim separatistima u istočnom dijelu zemlje. Moskva je optužbe zanijekala uz objašnjenje da su granicu prešli greškom.

Devet od deset zatočenih vojnika na konferenciji za novinare održanoj u Kijevu reklo je da su prije početka rutinske vježbe dobili vrlo malo informacija te da nemaju nikakvog prethodnog ratnog iskustva. Deseti je vojnik ranjen i prebačen je u bolnicu.

"Nismo uopće bili informirani.....Poslani smo u rutinsku ophodnju, izgubili smo se, nismo znali ni put ni kamo idemo", rekao je jedan od zatočenih padobranaca Ivan Romancev, samoproglašeni čelnik skupine.

"Da smo na ukrajinskom teritoriju shvatili smo kad smo uhićeni i kad su nam objasnili gdje smo", kazao je narednik Vladimir Savostejev. "Na slične smo vježbe išli puno puta, samo što su se one održavale na drugim mjestima", rekao je.

Iz njihovih odgovora nije se moglo zaključiti jesu li im nadređeni u ruskoj vojsci dali jasne upute da prijeđu granicu.

Ukrajinske vojne snage tvrde da je u srijedu u novim upadima preko granice na ukrajinski teritorij ušlo još ruskih vojnika, no njihove optužbe nije moguće potvrditi.

Proruski separatisti preuzeli inicijativu, Kijev traži pomoć NATO-a


Ukrajina je u srijedu zatražila pomoć NATO-a nakon što su proruski separatisti ponovno preuzeli inicijativu na istoku zemlje i s obzirom na to da se vojne snage kreću prema novim ratnim zonama tenkovima dopremljenima iz Rusije.

Budući da tijekom sastanka u četiri oka ruskoga predsjednika Vladimira Putina i njegova ukrajinskog kolege Petra Porošenka u utorak navečer nije postignut napredak, Kijev očekuje konkretnu pomoć NATO-a tijekom summita koji će se održati idući tjedan, rekao je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Na terenu, proruski separatisti zauzeli su položaje na cesti između njihova uporišta u Donecku i Novoazovska, obalnoga grada od Donecka udaljenog oko 100 km gdje su odnedavno sve kontrolne točke u rukama pobunjenika.

U selu Starobeševe, od Donecka udaljenog tridesetak kilometara, proruski pobunjenici pronašli su desetke kutija sa streljivom i brojna napuštena vojna vozila, što je dokaz naglog odlaska ukrajinskih vojnih snaga.

Stanovnici regije tvrde da su ukrajinski vojnici odande pobjegli u ponedjeljak nakon prvih granatiranja s ruske granice. Ukrajinski vojni glasnogovornik Andrij Lisenko rekao je da su selo "opkolili borci iz Donecka i ruski okupatori".

Pobunjenici su napredovali i na drugim bojišnicama jugoistočno od Donecka. Ruska vojska je, kako tvrdi Lisenko, u području mjesta Pobede, od ruske granice udaljenog 60 km, a od Donecka 48, uspostavila glavni stožer, a pet oklopnih vozila i jedan kamion s vojnicima ušli su u Amvrosivku.

Ukrajinska vojska u srijedu je izvijestila o napredovanju kolone koju čini stotinu vozila, među kojima su tenkovi, oklopna vozila i višecijevni raketni bacači Grad dopremljeni iz Rusije u južni dio Donecka koji je dosad bio relativno miran i u kojemu su sukobi počeli u ponedjeljak.

Na diplomatskom polju u utorak navečer održani su pregovori između ruskoga predsjednika Putina i ukrajinskog Porošenka bez konkretnih rezultata, a ruski je predsjednik pokušao umanjiti informaciju o uhićenju ruskih padobranaca na ukrajinskom teritoriju. Kazao je i kako bi ukrajinsku krizu trebalo riješiti unutar Ukrajine.

"Ne možemo govoriti o prekidu vatre i mogućim dogovorima između Kijeva, Donecka i Luhanska. To nije naš posao, već unutarnje ukrajinsko pitanje", rekao je.

Lavrov: Rusiji nije u interesu raspad Ukrajine

Rusiji nije u interesu raspad Ukrajine, kazao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, dodavši kako poštuje proglašenje neovisnosti proruskih ukrajinskih regija, Luhanska i Donecka.

"Raspad Ukrajine nije nam u interesu", rekao je ruski ministar.

"U potpunosti poštujemo rezultat referenduma održanih u svibnju u Luhansku i Donecku i zalažemo se za to da se ono što su izglasovali građani jugoistočne Ukrajine i realizira u pregovorima s Kijevom. Naš je interes očuvati većinsko rusko stanovništvo u Ukrajini kako bi u toj zemlji Rusima bilo ugodno živjeti", rekao je.

Od početka ukrajinske krize Kijev i Zapad optužuju Moskvu da proruske separatiste na istoku Ukrajine opskrbljuju oružjem i šalje im pojačanje u vojnicima.

SAD smatra da Rusija vodi protuofenzivu u Donecku i Luhansku

Sjedinjene Države ocijenile su u srijedu da novi vojni upadi preko ukrajinske istočne granice upućuju na to da je u dva ukrajinska grada vjerojatno u tijeku protuofenziva vođena iz Rusije, prenose agencije.

"Ti upadi upućuju na to da je u Donecku i Luhansku vjerojatno u tijeku protuofenziva vođena iz Rusije", rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki, prenosi Reuters.

Ukrajina je zarobila još jednog ruskog vojnika na istoku zemlje, koji je priznao da je pružao vojnu potporu separatistima, prenio je Interfax, pozivajući se na izvor iz državne službe sigurnosti SBU.


Vojnik, 19-godišnji član jedne motorizirane brigade ruskih oružanih snaga, rekao je tijekom ispitivanja da je njegova postrojba slala vojnu opremu, uključujući projektile Grad i oklopna vozila, proruskim separatistima.

Moskva takve optužbe uporno opovrgava.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru u srijedu da je potrebno razjasniti izvješća o novim ruskim vojnim upadima na ukrajinski teritorij.

"Zadnja izvješća o prisutnosti ruskih vojnika na ukrajinskom teritoriju moraju biti objašnjena", rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert. "Naglasila je veliku rusku odgovornost za smanjenje napetosti i kontrolu vlastitih granica."

France Presse u međuvremenu javlja da je u središtu Donecka u srijedu u topničkoj vatri poginulo troje ljudi.

Policija je kazala da je riječ o civilima čiji su automobil pogodile granate.

U Ukrajini uočen ruski raketni sustav Pantsir-S1 - NATO

Ruski protuzračni raketni sustav SA-22 ili Pantsir-S1 uočen je na istoku Ukrajine koji nadziru proruski separatisti, rekao je u srijedu jedan diplomat NATO-a.

"Sustav SA-22 je sada u tome području", rekao je diplomat, dodajući kako se sumnja da je jedan drugi raketni sustav, sustav zemlja-zrak SA-11 ili Buk, srušio putnički zrakoplov Malaysia Airlinesa 17. srpnja, pri čemu je poginulo 298 ljudi.


Sustav Pantsir-S1 (ili SA-22 po klasifikaciji NATO-a) može pogoditi sve zračne mete na 20 kilometara udaljenosti i visini od 15 kilometara. Može gađati četiri mete u isto vrijeme a njegovi projektili mogu doseći brzinu od 1300 metara u sekundi.

Diplomat, koji je želio ostati neimenovan, također je spomenuo "ukrajinske informacije", po njegovu mišljenju vjerodostojne, o "malim ruskim vojnim postrojbama koje ulaze na ukrajinski teritorij."

"Nije riječ više samo o tenkovima i oklopnim vozilima (...) Ruski vojnici ulaze u Ukrajinu", rekao je, dodajući i da "Rusija topništvom i raketama napada ukrajinske oružane snage s ruskog teritorija i u Ukrajini."

"Čini se da je došlo do suptilne promjene", što se dogodilo "nedavno", a to je da je Rusija prešla s "prikrivene potpore separatistima" na "otvoreniju, vidljiviju potporu", rekao je. "Samo što je Rusi formalno ne priznaju." 

 

Pročitajte više