Kilometarske kolone Hrvatskoj donijele milijune: Rekordna zarada na cestarinama

Foto: FAH

ŠPICA turističke sezone i kilometarske kolone na autocestama donijele su Hrvatskoj osim kritika na nepostojanje vinjeta i veliku zaradu - samo ovaj vikend na cestarinama je država zaradila čak 50 milijuna kuna, donosi RTL.

Hrvatskoj se tako smiješi rekordan prihod od cestarina. Dosad su najveće kolone bile vidljive vikendom, no ove godine i tijekom tjedna pred naplatnim kućicama stoji se u kilometarskim redovima. Hrvatskim autocestama i autocestom Rijeka-Zagreb prošlo je više od 967.000 vozila, kojima je naplaćeno 49,5 milijuna kuna cestarine bez PDV-a, što je gotovo tri milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani. Posebni rekord bilježi Dalmatina.

"Prvi puta smo ostvarili neki rekord  od trenutno procijenjenih 110 milijuna kuna za Dalmatinu za sedmi mjesec. Za pretpostaviti je po ovim brojkama koje imamo za prvih 7 mjeseci da će autoceste pod upravljanjem i HAC i ARZ ovo biti rekordna godina" , rekao je direktor Sektora za naplatu cestarine Mario Juzvišen.

Prihodi autoceste A1 u prvih sedam mjeseci narasli su na 276 milijuna kuna bez PDV-a, što je u odnosu na prošlu godinu 15 i po milijuna kuna više.

Velike gužve trpe i hrvatski aerodromi. Primjerice, splitska zračna luka već je primila milijuntog putnika, a samo u srpnju aerodromom je prošlo 434 tisuće putnika, što je 11 posto više nego prošle godine.

Pročitajte više