Kina UN-u neće dopustiti sankcije protiv Sjeverne Koreje: "To su naši prijatelji"

Foto: AFP

KINA neće podržati nikakve dodatne sankcije Ujedinjenih naroda protiv Sjeverne Koreje. Kineske vlasti poručile su kako vjeruju da bi Pyongyang trebao odustati od svog nuklearnog programa, ali dodale i da je Sjeverna Koreja njihov prijatelj.

Podršku Sjevernoj Koreji kineska Komunistička partija izrazila je uredničkim komentarom u dnevnom listu Global Times, kojeg direktno podržava i financira. Kineska Komunistička partija direktno je poručila kako smatraju da Sjeverna Koreja zbog svojih postupaka ne bi trebala snositi sankcije koje im nameću SAD, Japan i Južna Koreja.

"Kina je suočena s teškim diplomatskim problemom. Jedini izbor kojeg ima je izbjegavanje dodatnog pogoršanja situacije. Kina se protivi nuklearnim testovima Sjeverne Koreje i svoju opoziciju mora jasno izraziti. Kina mora informirati Pyongyang da, ukoliko nastave s nuklearnim testiranjem, daljnja pomoć će im biti uskraćena. No, Kina je i dalje prijatelj Sjeverne Koreje. To znači da Kina neće zajedno s Južnom Korejom, Japanom i SAD-om sudjelovati u nametanju sankcija i blokirat će bilo koju rezoluciju UN-a usmjerenu protiv sjevernokorejskog režima", navodi se u uvodniku Global Timesa.

Podsjećamo, Sjeverna Koreja je prošlog tjedna uspješno detonirala nuklearnu bombu. Najavljeno je da će u narednih nekoliko mjeseci izvesti još dva nuklearna testiranja. UN je reagirao sazivanjem hitnog sastanka Vijeća sigurnosti.

Pročitajte više