Kina blokirala stranicu New York Timesa nakon članka o bogaćenju obitelji kineskog premijera

KINA je blokirala mrežnu stranicu New York Timesa nakon što je taj list objavio da su rođaci kineskog premijera Wena Jiabaoa za vrijeme njegove vlasti prikupili imovinu vrijednu 2,7 milijarde dolara.

Kina je takav napis osudila kao klevetu, a glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova rekao je da članak ima "skrivene motive". U Kini su tako blokirane dvije inačice mrežne stranica NY Timesa, na engleskom i kineskom jeziku, kao i reference na članak na blogovima. Na pitanje o blokadi stranica, glasnogovornik jer rekao da se internetom u Kini "upravlja u skladu sa zakonom".

U članku piše da su mnogi premijerovi rođaci za vrijeme njegove vlasti postali vrlo bogati, uključujući njegovog sina, kćer, mlađeg brata i šogora. Bogatstvo se odnosi na imovinu, te vlasništva osiguravajućih i građevinskih tvrtki.

Nije prvi put...

"U mnogo slučajeva su imena rođaka skrivena u nizu partnerstava koja uključuju prijatelje i poslovne partnere", piše u članku.

Ovo nije prvi takav slučaj. Kina je poprilično osjetljiva na članke o svojim čelnicima, posebice kada se radi o bogatstvu. Javnost je nezadovoljna sve većim imovinskim razlikama, ali i čestim korupcijskim skandalima koji uključuju visoke državne dužnosnike. Kada je Bloomberg u lipnju ove godine izanalizirao financije obitelji najizglednijeg sljedećeg predsjednika Xija Jinpinga, i ta je mrežna stranica blokirana, iako je u članku pisalo da nema nikakvih indikacija da su članovi njegove obitelji imovinu stekli nezakonito.

Blokiran je i BBC-jev kanal World News nakon što je voditelj upitao dopisnika iz Kine o tom slučaju, javlja ta medijska kuća.

Pročitajte više