Kina od EU-a traži ukidanje embarga na prodaju oružja

KINESKI premijer Wen Jiabao na jučerašnjem je summitu EU-a i Kine u Bruxellesu zatražio ukidanje europskog embarga na prodaju oružja Pekingu. Embargo je uveden davne 1989. godine, nakon što su prodemokratske demonstracije ugušene u krvi i otad je stalno na snazi.

Wen Jiabao izrazio je žaljenje što ni nakon deset godina ekonomskog otvaranja Kini još uvijek nije priznat status tržišnog gospodarstva koji već dugo traži, pa je zatražio europsku inicijativu da se ti problemi riješe.

Jasno je kako bi Kini status tržišnog gospodarstva osigurao bolji pristup europskom tržištu, a zaštitio bi je i od antidampinških regulativa. S druge strane, europski čelnici smatraju kako je još uvijek prerano za takav potez, jer je većina najvećih kineskih kompanija i dalje u državnom vlasništvu zbog čega uživaju velike državne povlastice i nisu ravnopravan partner konkurenciji na tržištu.

Kina bi status tržišnoga gospodarstva trebala dobiti 2016., kada istječe dogovoreni rok od 15 godina od njezina ulaska u WTO 11. prosinca 2001. godine.

Pročitajte više