Kina "osvaja" istočnu i centralnu Europu

KINESKI premijer Wen Jiabao danas je na ekonomskom forumu u Varšavi najavio otvaranje posebne, deset milijardi dolara vrijedne kreditne linije za zemlje središnje i istočne Europe.

"Kako bi pojačali praktičnu suradnju sa zemljama centralne i istočne Europe, kineska vlada odlučila je ustanoviti posebnu kreditnu liniju vrijednu deset milijardi dolara. To podrazumijeva pozajmice po vrlo povoljnim uvjetima kako bi se podržali zajednički projekti u infrastrukturi, visokim i novim tehnologijama i 'zelenoj' ekonomiji", kazao je Wen.

Međusobno otvaranje

Pritom je obećao kako će otvoriti vrata kineskog tržišta za proizvode iz ove ex-komunističke regije kako bi se izbalansirala trgovinska razmjena između dviju strana, jer je trenutno kineski izvoz apsolutno dominantan.

"Kina će surađivati sa zemljama regije kako bi obostrano otvorili svoja tržišta i povećali robnu razmjenu na 100 milijardi dolara do 2015. godine", kazao je Wen pred stotinama delegata okupljenih na forumu.

Osim toga, Wen je najavio i kako će osnovati posebni kineski fond za centralnu i istočnu Europu kako bi potaknuo kineske investicije u regiji, a fond bi trebao biti težak 500 milijuna dolara, javlja AFP.

Kina žali kapitalizirati potencijale u regiji

Iako je zapadna Europa i dalje primarno izvozno tržište kineske ekonomije, Kinezi očito žele kapitalizirati potencijal koji nosi ova regija. Posebno se to donosi na Poljsku, bez premca najjaču ekonomiju regije i jedinu zemlju koju je recesija zaobišla tijekom europske gospodarske krize.

Nema dvojbe da će u sklopu ove kreditne linije biti novca i za projekte u Hrvatskoj, samo je pitanje hoće li biti volje i zanimanja da se dostupna sredstva iskoriste. Naravno, uvjeti koji će biti vezani uz kredit odigrat će važnu ulogu, a najbolji primjer toga je projekt rekonstrukcije nizinske pruge između Rijeke i Zagreba za koju je zainteresirana kineska kompanija COSCO, ali sudjelovanje u projektu uvjetuje angažiranjem 20 tisuća kineskih radnika.

Pročitajte više