Kina pogubila 13 osoba zbog terorističkih napada u Xinjiangu

Foto: FAH

KINA je u ponedjeljak na krajnjem zapadu zemlje, u pokrajini Xinjiang pogubila 13 osoba zbog "terorističkih napada", izvijestili su državni mediji, a još su tri osobe osuđene na smrt zbog napada na pekinškom trgu Tiananmen.

"Trinaest zločinaca planiralo je žestoke terorističke napade u kojima su bezobzirno ubijali policajce, vladine dužnosnike i civile. Pritom su stradali nevini, a prouzročena je i velika materijalna šteta te je ozbiljno ugrožena javna sigurnost", prenosi službena kineska novinska agencija Xinhua.

Pokrajina Xinjiang je dom muslimanskih Ujgura koje Kinezi smatraju odgovornima za napade čiji je cilj stvoriti neovisnu državu pod nazivom Istočni Turkistan.

Izbjegle grupe Ujgura i borci za ljudska prava tvrde da su uzrok nereda u Xinjiangu vladine represivne mjere, što službeni Peking opovrgava.

Trinaest pogubljenih muškaraca bilo je umiješano u napade u različitim dijelovima pokrajine. Među njima je i napad počinjen u lipnju prošle godine kada su ubijena 24 policajca i civila, prenosi Xinhua.

U slučaju Tiananmen ubijeno je pet ljudi, a 40 ih je ozlijeđeno kada se automobil zabio u mnoštvo na trgu i zapalio. Među smrtno stradalima su tri osobe koje su se nalazile u automobilu. Snimka suđenja prikazana je u programu državne Kineske državne televizije (CCTV) koja je izvijestila kako je "teroristička grupa" osnovana 2011. te da je u razdoblju između prosinca 2012. i rujna 2013 nabavljala oružje i eksploziv, a u listopadu prošle godine doputovala u Peking. Ondje su članovi terorističke grupe, kako je prenio CCTV, prikupili novce za kupnju automobila te počinili zločin.

Napadi za koje kineske vlasti okrivljuju ujgurske separatiste nastavljaju se. Deseci sumnjivih osoba iz pokrajine Xinjiang privedeni su i suđeno im je u posljednjih nekoliko tjedana. Optuženi su sa širenje ekstremističke propagande, posjedovanje oružja i za druge zločine.

Pročitajte više