Kina potjerala američki vojni zrakoplov iz "svog zračnog prostora"

Screenshot: Google Maps

KINESKA mornarica u nekoliko je navrata slala upozorenja američkom promatračkom zrakoplovu i tražila ga da napusti zračni prostor iznad osporavanih otoka u Južnom kineskom moru - to bi mogao biti znak da Peking na tom području želi stvoriti zaštićenu vojnu zonu, a taj bi potez mogao dodatno pojačati napetosti u regiji, piše Washington Post.

Zrakoplov P8-A Posejdon koji je letio iznad otočja Spratly u srijedu je dobio osam upozorenja, javila je ekipa CNN-a koja se nalazila u avionu.

"Strani vojni zrakoplove. Ovdje kineska mornarica. Približavate se našoj vojnoj zoni. Odmah napustite naš zračni prostor", poručio je radio-operater.

Kina tvrdi da joj pripada 80 posto Južnog kineskog mora bogatog ribom i potencijalnim crpilištima nafte. No, pravo na to područje polažu i Filipini, Vijetnam, Tajvan, Malezija i Brunei. Unatoč tome, Kina nastavlja preuzimati tamošnje otoke te graditi umjetne.

SAD planira poslati još brodova i zrakoplova

"Kina ima pravo nadzora zračnog prostora i pomorskog područja kako bi čuvala nacionalnu sigurnost i spriječila neočekivane incidente na moru", izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Hong Lei dodajući da bi ostale zemlje trebale poštovati suverenitet Kine.

Stručnjaci kažu kako bi pokušaj ograničavanja tog područja, za koje svi ostali tvrde da spada u međunarodni zračni prostor, mogla izazvati konfrontacije između kineske i vojske SAD-a.

Prema međunarodnom pravu, izgradnja umjetnih otoka ne daje nikakvo pravo suvereniteta nad susjednim vodama, a Sjedinjene Države su jasno poručile da se ne namjeravaju pokoriti tvrdnjama Kine. Kako bi naglasili svoj stav, dužnosnici Pentagona prošlog su tjedna kazali da razmatraju plan slanja brodova i zrakoplova još bliže umjetno proizvedenim kineskim otocima.

 
 
 

Pročitajte više