Kina staje na kraj nemarnoj djeci: Zakonom određeno da moraju posjećivati stare i usamljene roditelje

Foto: Guliver Image/Getty Images

ODRASLA djeca u Kini će po novom Zakonu o pravima starijih osoba morati posjećivati svoje roditelje. U suprotnom se mogu suočiti s novčanim kaznama ili čak zatvorom.

Novi se zakon, koji je danas stupio na snagu, obračunava s rastućim problemom usamljene starije populacije u Kini. Njihova odrasla djeca sada će ih morati posjećivati. U Zakonu piše da odrasli trebaju voditi brigu o "duševnim potrebama" svojih roditelja te da "ne smiju zanemarivati ili grditi starije".

"U slučaju sudskog postupka na temelju ovoga Zakona, vjerujem da će većina slučajeva završiti nagodbom. Međutim, ako ne bude nagodbe, sud praktički može naložiti odrasloj osobi da posjećuje roditelje više puta mjesečno. Ako odraslo dijete to odbije, bit će moguće globiti ga ili kazniti zatvorom", komentirao je za BBC odvjetnik Zhang Yan Feng iz jedne pekinške odvjetničke tvrtke.

Zakon su na internetu ismijali deseci tisuća Kineza. Mnogi se pitaju kako će zakon biti provođen, s obzirom na to da nije definirano koliko česti posjeti trebaju biti. Iako tvrde da se o starijima treba brinuti, kao najveći problem ističu nedostatak vremena zbog brojih poslovnih obveza. Prema kineskim statistikama, u toj je zemlji 178 milijuna ljudi starijih od 60 godina, a do 2030. bi se ta brojka trebala udvostručiti.

Pročitajte više