Kina testirala nuklearnu raketu s dometom od 10,000 kilometara

Foto: craa22uk/Wikipedia

KINA je testirala poboljšanu inačicu interkontinentalnog balističkog projektila Dongfeng s dometom od 10,000 kilometara.

Narodno-oslobodilačka armija Kine je Dongfeng-31B (DF-31B) lansirala 25. rujna iz razvojnog centra Wuzhai, poznatog i kao Centar za lansiranje satelita Taiyuan, u provinciji Shanxi. 

Xu Guangyu, umirovljeni general-bojnik kineske vojske kaže da ''Peking želi povećati vojnu moć i potencijal strateške nuklearne prijetnje.''

''Kina mora provoditi intenzivno testiranje oružja i pripadajuće vojne vježbe kao odgovor na povećanje vojnih snaga u području azijskog Tihog oceana koje potiču SAD, a koje nisu dobre za Peking,'' komentirao je u nedjelju Xu za hongkoški South China Morning Post.

General-bojnik je rekao kako američki plan (Pivot to Asia) da do 2020. godine u Aziju premjesti 60 posto vojnih snaga utječe na ubrzani razvoj raketnih sustava, no da je poboljšani Dongfeng dio uobičajenog razvojnog ciklusa.

''Normalno je da Kina razvija druge, naprednije rakete, budući da ciklus traje između pet i sedam godina i da je DB-31A vojsci isporučen u 2006.,'' rekao je.

Kineski državni mediji su u proteklim mjesecima pisali i o razvoju Dongfeng-41 projektila, s dosegom od 12,000 kilometara, koji će Kini omogućiti da nacilja bilo koji dio SAD-a.

Pročitajte više