Kineski premijer: Pomaganjem Europi zapravo štitimo vlastite interese

"KINI je u interesu da zemljama eurozone pomogne u prevladavanju dužničke krize", kazao je kineski premijer Wen Jiabao ukazujući na važnost Europe kao jednog od najvažnijih izvoznih tržišta za kineske proizvođače, prenosi Xinhua.

Wen se ovom porukom naslonio na stavove koje je iskazao i prilikom susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kada je poručio da Kina razmišlja o povećanju doprinosa europskim bailout fondovima. S obzirom na to da Kina ima devizne rezerve u iznosu od 3,2 bilijuna dolara, s razlogom se promatra kao najjači vanjski faktor koji bi mogao pomoći prezaduženim europskim zemljama.

"Sad kada se Europa suočava s dužničkom krizom, moramo strateški osmisliti naše veze s njom kako bi zaštitili vlastite nacionalne interese", objasnio je Wen Kinezima razloge takve poslovno-političke orijentacije.

"S jedne strane, Europa je naše najveće izvozno tržište. S druge strane, ona je i najvažniji izvor tehnologije i znanja koje uvozimo. Iz ove perspektive, stabiliziranje europskog tržišta zapravo znači i pomaganje samom sebi. Svi slojevi našeg društva moraju to shvatiti", kazao je Wen, iako ni ovog puta nije specificirao u kolikoj mjeri je Kina spremna pomoći, niti se na to službeno obvezao.

Pročitajte više