Kinezi stali uz Ruse: Rusija ima mudrost, ali ako bude potrebno pomoći ćemo Moskvi

Foto: FAH

KINA je voljna pomoći Rusiji ako bude potrebno, ali vjeruje da je ona sposobna prevladati svoje trenutačne gospodarske probleme, izjavio je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, a prenijele državne novine u ponedjeljak.

Rubalj je pao oko 45 posto u odnosu na dolar ove godine, a posebno strmoglavi pad zabilježio je početkom prošlog tjedna. Predsjednik Vladimir Putin odbio je nazvati to krizom i kazao je da će rubalj rasti.

Wang, koji je dao izjavu novinarima tijekom vikenda, rekao je da Rusija ima "mudrost" da izađe iz poteškoća, izvijestio je China Daily.

Wang: Ako bude potrebno, pomoći ćemo

"Ako ruskoj strani bude trebalo, pružit ćemo joj potrebnu pomoć u okviru naših mogućnosti", rekao je on dodajući da su si dvije zemlje stalno uzajamno pomagale.

Kina i Rusija imaju bliske diplomatske i gospodarske veze, posebno u energetskom sektoru.

No, Peking se uglavnom nije mješao u krizu u Ukrajini kako ga se ne bi optuživalo za pristranost i pozivao je da se rješenje nađe mirnim putem.

Kineski izvoz u Rusiju porastao je 10.5 posto, a uvoz 2.9 posto u prva tri kvartala 2014. u odnosu na isto razdoblje lani, s ukupnom vrijednošću trgovinske razmjene od 70.78 bilijuna dolara.

Kineske vlasti izvijestile su prošlog tjedna da pažljivo prate pad rublje, ali da dosad nije uočen značajan utjecaj na prekogranični tok kapitala.
 

Pročitajte više