Kiša, tuča i grmljavinska nevremena donijeli velike temperaturne razlike

Foto: Crometeo

CIKLONA s frontalnim poremećajem u noć s utorka na srijedu premještala se preko Jadrana dalje prema jugoistočnoj Europi. Cijeli utorak u Hrvatskoj je bio vrlo nestabilan. Grmljavine je bilo protekle noći i ranog jutra mjestimice na sjevernom Jadranu, poslijepodne u Slavoniji, a navečer i u noći na srijedu u srednjoj i južnoj Dalmaciji, javlja Crometeo.

Jak oblak u poslijepodnevnim satima razvio se u okolici Slavonskog Broda, gdje je bilo i izraženije tuče lokalnog karaktera.

Frontalni sustav navečer je Dalmaciji donio mjestimične pljuskove i grmljavinu, prvo na otvorenom moru i otocima, potom uz obalu i u Zagori. Sredinom noći nevrijeme je pogodilo dolinu Neretve, a u okolici Neuma u susjednoj BiH bilo je i tuče veličine lješnjaka.

Prema podacima mreže meteoroloških postaja Pljusak.com, čak 67 litara kiše po kvadratnom metru palo je u Cisti Velikoj, u Dalmatinskog zagori. Slijede Hrvace 29, Ogulin i Oštarije 28, Komin i Lučice na Braču 27, Korčuli, Karlovcu i Muću 19 itd.

Utorak je donio i goleme temperaturne razlike u Hrvatskoj. Primjerice, sredinom dana u središnjoj Hrvatskoj temperature su bile oko 10°C. a ponegdje i malo niže. U isto vrijeme istočnoj Slavoniji i Baranji je bilo do 20°C, a na Jadranu ponegdje i pokoji stupanj više. U isto vrijeme dijelovi Gorskog kotara imali su temperature oko 5°C.

Danju je na Jadranu puhalo jugo i jugozapadnjak, a na sjevernom Jadranu je u drugom dijelu dana vjetar okrenuo na buru koja se u noći na srijedu nastavila širiti na Dalmaciju. Na otvorenom moru je zapuhala tramontana.

Pročitajte više