Ovog vikenda u KB-u Merkur presađena tri organa

Screenshot: HRT

U KB-u Merkur su ovog vikenda transplantirana tri organa - danas je 35-godišnjakinji retransplantirana jetra, a jučer su zahvaljujući jednom donoru transplantirali jetru i bubreg, javlja HRT.

U Hrvatskoj godišnje oko 500 osoba oboli od karcinoma jetre, a svaki četvrti građanin ima nealkoholnu masnu jetru kao posljedicu nezdrave prehrane, konzumacije alkohola i nekretanja. Oko 45 posto pretile djece ima masnu jetru. Premda se Hrvatska ne može pohvaliti brojkama oboljelih, može se pohvaliti uspješnim transplantacijskim programom.

"U zadnje vrijeme radimo dosta teške pacijente. Jučer je bio jedan jako težak pacijent pa smo to uspješno napravili i još jednu transplantaciju bubrega od istog donora, a danas nam je iz Austrije došla jetra za jednu pacijenticu koja je već bila transplantirana prije 14 godina", rekao je za HRT Branislav Kocman, pročelnik Centra za transplantaciju solidnih organa KB-a Merkur.

"Teži dio posla transplantacije organa je posao intenzivista"

Jetra je prevezena automobilom, a o 35-godišnjakinji brinu iskusni liječnici. "Eksplantacija je bila od jedan sat navečer, mi onda nastojimo to ubrzati i imamo nekih 12 sati idealnog vremena da stavimo jetru. Bumo rekli - to je rutina, ne očekujemo neka specijalna događanja, organ je, izgleda, dobar", kazao je Kocman.

"Teži dio posla je posao intenzivista, znači vođenje tog bolesnika u Jedinici za intenzivno liječenje kroz prvih par kritičnih dana. Sama transplantacija može trajati od tri sata pa do šest, osam sati, a u Intenzivnoj bolesnik može biti od tri dana pa do tri mjeseca, sve ovisi o težini stanja", objašnjava Denis Guštin, subspecijalistica intenzivne medicine KB-a Merkur.

Na listi za transplantaciju je 196 pacijenata

Ove godine su u KB-u Merkur presadili 24 jetre, a na organ se u prosjeku čeka oko tri mjeseca. Na listi za transplantaciju nalazi se 196 bolesnika.

"To su uglavnom bolesnici s cirozom i otprilike jedna trećina tih bolesnika je s malignim tumorima jetre. U prosjeku je u internoj klinici u Zavodu za gastroenterologiju hospitalizirano desetak bolesnika, dio njih se priprema, dio je nakon transplantacije zbog nekih liječenja komplikacija. Medijan dobi transplantiranih bolesnika je oko 55 godina", govori Tatjana Filipec Kanižaj, pročelnica Zavoda za gastroenterologiju Klinike za unutarnje bolesti KB-a Merkur.

Porast bolesti jetre

Bolesti jetre su u porastu te su podaci zabrinjavajući. "Otprilike 60 posto naše populacije ima prekomjernu tjelesnu težinu, nekih 25 posto osoba odrasle dobi puši, 10-ak posto osoba konzumira alkohol na dnevnoj bazi i, kad se tome pridodaju još neki manje česti uzroci bolesti jetre, onda dolazimo zapravo do jednog velikog udjela u općoj populaciji. Dakle, prosječno 4 osobe dnevno umiru od bolesti jetre", kazao je za HRT Ivica Grgurević, predsjednik Hrvatskog gastroenterološkog društva.

Prevencija je ključna baš zato što bolest u ranijoj fazi ne boli te nema znakovitih simptoma. Prevencija uključuje zdravu prehranu, redovite fizičke aktivnosti te osnovne liječničke pretrage i preglede.

Pročitajte više