Kofi Annan: Tony Blair je mogao spriječiti rat u Iraku

BIVŠI glavni tajnik UN-a Kofi Annan indirektno je optužio bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira za rak u Iraku. U intervjuu za Times, Annan je kazao kako je Blair bio jedini koji je mogao navesti bivšeg američkog predsjednika Georga W. Busha da se predomisli u vezi invazije na Irak, odnosno da odustane od pokretanja rata.

Annan smatra kako je Blair mogao navesti Busha da odustane "zahvaljujući njihovom posebnom odnosu i činjenici da je Velika Britanija bila jedina velesila koja se udružila s SAD-om" u ovom pohodu. Nemoguće je ne zapitati se što bi se dogodilo da Blair nije podržao Busha i da mu je poručio "da se sam snalazi". "Zaista smatram kako je Blair mogao spriječiti rat", zaključio je Annan.

Podsjetimo, rat u Iraku počeo je 2003. godine, a dosad je u njemu poginulo preko 100 tisuća civila. Dodajmo kako su brojni "građanski tribunali" u Aziji već sudili Bushu i Blairu zbog ratnih zločina u Iraku. Ovog mjeseca je i poznati anglikanski nadbiskup Desmond Tutu kazao kako bi im se zbog Iraka trebalo suditi pred Međunarodnim sudom za ratne zločine. Blair je ove godine u dva navrata izbjegao "građanska uhićenja".

Pročitajte više