Koga ima, a koga nema u registru branitelja?

Foto: Goran Mehkek / Cropix

NA POPISU Registra branitelja se nalazi više od 500 tisuća ljudi. Izdvojili smo neke zanimljivosti.

Iako se po objavi registra stranica rušila, poslije je radila punom parom. Na popisu branitelja pronašli smo brojna poznata imena ponajprije iz svijeta politike. Aktualni ministar branitelja Fred Matić proveo je u Domovinskom ratu ukupno 1.843 dana, što je više nego dvostruko više od njegova prethodnika HDZ-ovog Tomislava Ivića. Zanimljivo, Matić je proveo u ratu točno u dan isto koliko i Miroslav Tuđman.

Kajin u ratu bio 18 dana

Među onima koje smo pretraživali, na samom je vrhu Mladen Markač s 2157 dana, a na drugom je mjestu Ljubo Ćesić Rojs, a na trećem šef HVIDRA-e HDZ-ov Josip Đakić. Među onima sa zavidnim stažem su i Pavao Miljavac, Milijan Brkić, Ante Kotromanović, Ante Gotovina, Branko Borković te Andrija Hebrang sa 2.021 i Gojko Šušak sa 1.888 dana kao i Mladen Bajić sa 1.602, ali posljednja trojica nemaju nijedan dan u borbenom sektoru.

Ima još političara. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko skupio je 1.131 dan, Darko Milinović ukupno borbeni i neborbeni 606, Vladimir Šeks 351, Luka Bebić ima 50 dana u takozvanoj ratnoj kancelariji. Tu su i Željko Jovanović, Ranko i Rajko Ostojić, a među političarima s najmanje dana na ratištu našao se IDS-ov Damir Kajin. 18, ali sve u borbenom sektoru.

Nema Milanovića, Sanadera, Kosor, Bandića...

Možda čak zanimljiviji od onih koji su se našli na popisu jesu oni kojih na popisu nema. Nema premijera Zorana Milanovića, nema Radimira Čačića, Ivice Račana, nema Ive Sanadera, Jadranke Kosor, nema ni gradonačelnika Milana Bandića niti Željka Keruma. U registru branitelja nema predsjednika Ive Josipovića, bivšeg predsjednika Stipe Mesića, ali niti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Njih dakle nema, ali odavno je poznato da na popisu ima onih koji tamo ne bi trebali biti. Objava kao prvi korak je obavljen, sada slijedi provjetravanje.

Pročitajte više