Kolcima ga zatukli na pravoslavni Božić: Novo suđenje za smrt Jovana Borovića!

ŽUPANIJSKI sud u Splitu ukinuo je nepravomoćnu presudu trojici iz Suhača kod Sinja za smrt Jovana Borovića, kojeg su na pravoslavni Božić 1998. godine zatukli kolcima. Borović je zadobio teške ozljede, a umro je u splitskoj bolnici mjesec dana kasnije. Lani je donijeta prva presuda u ovom slučaju, no nije prošla žalbe. Suci Županijskog suda bili su izrazito nezadovoljni poslom kojeg je odradio sudac Tomislav Zlodre pa su predmet vratili na suđenje drugom sucu.

Međunacionalni problemi u Suhaču se nastavili i nakon Jovanove smrti

Dražan Bulj, brat Ivana Bulja, ubojice maloljetne Sinjanke Anđele Bešlić, bio je osuđen na godinu dana zatvora, jednako kao i njegov rođak Stipe Bulj te Zdravko Bašić. Obitelj pokojnog Jovana Borovića bila je šokirana presudom. Drže kako je minimalna sankcija koju zakon predviđa za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom krajnje neprimjerena. Bunila se i Semina Lončar, aktivistica CERD-a, koja je od početka uključena u slučaj. Požalila nam se kako su se međunacionalni problemi u Suhaču nastavili i nakon ovog nemilog događaja.

Brat ubojice Ivana Bulja na pravoslavni Božić krenuo u Srba napraviti red...

Presuda je pala iz više razloga. Primjerice, sudac Zlodre u obrazloženju presude je naveo da nije prihvatio obrane optuženika kako je Dražan Bulj imao ozljede po licu od Borovićevih pasa, premda je spisu priložena i medicinska dokumentacija.

Sudac je i pogrešno izvukao zaključak da su optuženici postupali zajednički i dogovorno, pozivajući se na svjedokinju Anku Bulj, koja je prije događaja čula Dražana Bulja kako govori da "ide u Srba napraviti red". Svjedokinja, međutim, nije spominjala ostale optuženike, niti je čula da bi Bulj sa njima išao praviti red. Ne može se stoga zaključak o dogovoru izvesti iz njenog iskaza, pogotovo kada sin pokojnog Božidar Borović navodi da je do kuće prvo došao Bulj sam, a tek onda ostali. Svjedok Mirko Bulj sreo je putem Stipu Bulja i Bašića, a Dražana Bulja nije vidio...

Novog suca čeka dosta posla

Sud je pogrešno utvrdio i činjenično stanje vezano za optuženika Bašića, koji ne spori da je bio pred kućom Borovića, ali ničim nije poduzeo radnju s bitnim obilježjima djela. Zaključak da je sudjelovao u nanošenju ozljeda, preuranjen je, drži Županijski sud.

Novi sudac morat će se pozabaviti i kritičkom analizom vještaka medicinske struke koji su se osvrnuli na razloge zbog kojih je Jovan Borović pao u komu, zbog čega je bio prisiljen ležati, što je dovelo do slabe ventiliranosti pluća i potom razvoja gnojne upale koja je uzrokovala smrt. Sudac Zlodre je to propustio učiniti. Trebat će ispitati i vještake na okolnosti nastanka prijeloma baze lubanje pokojnog Borovića, potražiti CT i RTG snimke, ako još postoje... 

Kakvog smisla ima postupak, sudi se 14 godina, a kraja nema na vidiku?!

Županijski sud naložio je i ponovno ispitivanje sina pokojnog te Jovanove udovice Kate Borović, što neće biti moguće napraviti budući da je preminula. Optužnica je, inače, dignuta u kolovozu 1998. godine. Idući mjesec navršit će se, dakle, punih 14 godina! Koliko će biti potrebno da se ovaj slučaj pravomoćno okonča i smrt Jovana Borovića primjereno kazni i hoće li to imati ikakvog smisla nakon što je proteklo ovoliko vremena?

Pročitajte više