Koliko košta predreferendumska kampanja: Izvješće o troškovima iznijele obje strane

Foto: Narodne novine

PREDSTAVNICI suprotstavljenih tabora na nadolazećem referendumu o braku objavili su koliko su novca dosad prikupili za kampanju. Građanska inicijativa 'Građani glasaju protiv' prikupila je oko 300.000 kuna u novcu, robama i uslugama, a 100.000 kuna više od donatora dobila je inicijativa 'U ime obitelji' iz koje i dalje odbijaju objaviti njihova imena kako ne bi bili, kažu, izloženi javnom linču.

Pod motom 'Čist račun, duga ljubav', inicijativa 'PROTIV' predstavila je preliminarno financijsko izvješće. Prikupljeno je oko 114.000 kuna, od čega su 87.000 kuna donirale udruge koje su u kampanji, a ostalo su donacije građana plus donacije raznih roba i usluga čija je vrijednost procijenjena na oko 170.000 kuna. Do sada je utrošeno 50-ak tisuća kuna za promotivne aktivnosti, a velike troškove očekuju i od koncerta u četvrtak. Procjenjuju kako će kampanja na kraju koštati oko pola milijuna kuna.

"Finalno završno izvješće ćemo predati ne prije 10. prosinca. Također napominjemo da ćemo anonimne donacije uputiti u dobrotvorne svrhe i to za nezbrinutu djecu", rekla je Zrinka Kušen.

Inicijativu 'U ime obitelji' pozvali su da i oni objave precizne podatke o financiranju svoje kampanje, a njihov argument da žele zaštititi donatore Vanja Škorić nazvala je čistom manipulacijom.

"Ako nema potrebe štititi donatore političkih stranaka, čak i one koja je najbliskija ovoj inicijativi, zaista ne vidimo razloga da se na taj način manipulira s 'kvazi' zaštitom donatora ove inicijative", naglasila je Škorić.

Naši simpatizeri izloženi su linču, neobjavljivanjem njihovih imena štitimo ih od napada i uvreda, poručila je predstavnica građanske inicijative 'U ime obitelji' Željka Markić.

"Jedan od primjera je gospođa Blanka Vlašić koja je dala potporu ovoj inicijativi nakon čega su sudionici antikampanje pokušali postići da se njen sponzorski ugovor raskine. Profesore naših volontera se kontaktira", istaknula je Markić.

Po preporuci DIP-a, izvješće će objaviti i 24 sata prije referenduma ali opet bez imena donatora jer za objavu izvješća, iako nema zakonske obveze, objašnjava i Zdravka Čufar Šarić iz DIP-a.

"To je prepušteno njihovoj slobodnoj volji da oni procijene je li im je u interesu da javnost sazna iz kojih izvora je financirana kampanja i da se na taj način pokažu transparentnim sudionicima ili će to zadržati za sebe", kazala je Čufar Šarić.

Inicijativa 'U ime obitelji' predstavila je izvješće prema kojem su dosad prikupili gotovo 400.000 kuna.

DIP poslodavcima: Organizirajte posao tako da radnici mogu glasovati na referendumu

Državno izborno povjerenstvo (DIP) upozorilo je danas poslodavce da na dan provedbe državnog referenduma 1. prosinca organiziraju posao tako da svim radnicima koji rade taj dan omoguće da ostvare svoje Ustavom zajamčeno biračko pravo.

DIP u priopćenju podsjeća sve poslodavce u Hrvatskoj da je Ustavom propisano da hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo te da je člankom 5. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave propisano da na državnom referendumu imaju pravo sudjelovati hrvatski državljani.

Svim biračima koji žele glasovati na državnom referendumu 1. prosinca 2013. treba omogućiti da svoje biračko pravo i ostvare, navodi DIP te upozorava poslodavce da na dan provedbe državnog referenduma organiziraju posao (smjenski rad u više timova ili sl., ovisno o prirodi posla) tako da svim radnicima koji rade taj dan omoguće da ostvare svoje Ustavom zajamčeno biračko pravo.

Pročitajte više