Kolinda: Ja sam poslala svog savjetnika Deura na Markov trg, da smiri stanje

Foto: Nova TV

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ tek je nakon sto dana na Pantovčaku odlučila tko će joj biti posebni savjetnik za gospodarstvo. Na tu poziciju imenovat će Nikicu Valentića, otkrila je u intervjuu za Novu TV.

"Mogu danas reći vama da sam danas potpisala imenovanje savjetnika za gospodarstvo. Nisam htjela brzati. Nisam htjela u konačnici ulaziti s nekim vlastitim predrasudama i mišljenjima koja se ne poklapaju sa stvarnošću. Zato sam htjela prije svega dobiti mišljenja drugih. Poseban savjetnik za gospodarstvo bit će gospodin Nikica Valentić, koji je jedan od najuspješnijih hrvatskih premijera, u čije vrijeme je stabilizirana država u gospodarskom smislu", kaže Kolinda.

No, pitanje je koliko će dugo Valentić ostati na Pantovčaku. Za njega bi se, ukoliko HDZ pobijedi na izborima, moglo naći mjesta i u budućoj vladi.

"Naravno, gospodin Valentić je slobodan čovjek i meni će biti iznimno drago da na bilo koji način doprinese razvoju hrvatskog gospodarstva i svojim iskustvom, koje je u međuvremenu stekao i u privatnom sektoru, pridonese rješavanju problema koje imamo", izjavila je Grabar Kitarović.

Šatoraši nisu iznad zakona

Osvrnula se i na okupaciju Markovog trga od strane šatoraša. Na pitanje imaju li šatoraši njenu podršku, Kolinda odgovara:

"Moju podršku imaju apsolutno svi građani u Hrvatskoj. Sinoć sam otišla iz ureda negdje oko 2 sata u noći jer jednostavno slike koje sam vidjela, koje dolaze s Markova trga, nisu dobre za Hrvatsku. Nisu dobre ni za unutarnje stanje ni za naše zajedništvo niti za naš međunarodni ugled i upravo zbog toga sam sinoć pozvala sve odgovorne na dostojanstveno ponašanje, na mir, na dijalog i na rješavanje otvorenih pitanja kroz dijalog".

"Pozivam sve na poštivanje zakona, ustavnopravnog poretka", poručila je Kolinda šatorašima i dodala: "Ne može nitko biti iznad zakona u Hrvatskoj. Ali svakako treba uzeti u obzir da ti ljudi imaju svoje zahtjeve".

"Gospodin Deur, moj savjetnik za branitelje, je taj koji me neprestance izvješćuje što se događa i on je taj kojeg sam zapravo poslala da na licu mjesta vidi što se događa i da pokuša posredovati, da se prije svega smiri stanje", objašnjava Kolinda zbog čega je njen savjetnik bio dio prosvjeda šatoraša.

"HDZ ne upravlja sa mnom"

Dobar dio javnosti je pod dojmom da je Kolinda, otkad se uselila na Pantovčak, tek produžena ruka HDZ-a i Tomislava Karamarka. Ona to demantira i tvrdi da HDZ njome "apsolutno ne upravlja". Na pitanje čuje li se s Tomislavom Karamarkom, Kolinda odgovara: "Čujem se povremeno. Ali ne znam, možda se čak češće čujem s gospođom Holy ili s drugima iz nekih drugih stranaka".

Dotakla se ponovo i sukoba sa Zoranom Milanovićem. Tvrdi da je premijeru ponudila ruku mira, ali on je nije prihvatio. "Nažalost, ova Vlada je pokazala da u njihov program ne ulazi uključivanje onih drugih koji isto tako žele dobro Hrvatskoj", kaže Kolinda.

Na pitanje zbog čega je njen odnos s premijerom tako loš, Kolinda kaže da ona "u to ne bi ulazila" i da sa svoje strane "pokušava sve što je moguće". Nije željela odgovoriti na pitanje je li između Milanovića i nje do sukoba došlo zbog taštine.

"Ma ne bih o tome spekulirala. To me u konačnici ne zanima. Međutim, mene to neće smesti. Ovo je predizborna godina, imamo još nekoliko mjeseci. Inzistirala sam na zajedničkoj sjednici Vlade i neću dalje na tome inzistirati jer vidim da je to jednostavno neplodno. I pronašla sam druge načine kako mijenjati trendove u društvu, kako upozoravati na ona bitna pitanja", tvrdi Grabar Kitarović.

 
 
 

Pročitajte više