Kolinda: Jasno je tko je bio agresor, a tko žrtva; HDZ: Utvrđeno da je u Hrvatskoj bilo ubojstava i silovanja

Foto: Hina

"IAKO su tužba i protutužba odbačene neke će stvari, a koje su do sad bile negirane, ostati zapisane i zapamćene", rekao je komentirajući presudu Haaškog suda potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Odbora za pravosuđe Dražen Bošnjaković.

Bošnjaković je komentirao kako je presudom utvrđeno je da je Srbija bila agresor, te da su JNA i srpsko stanovništvo na ovom području počinili ratne zločine koji imaju obilježja genocida.

"Protjerivanja, ubojstva, silovanja sve je to utvrđeno u ovoj presudi da se događalo na našim područjima i da je bilo u cilju stvaranja Velike Srbije, ali nedostaje ona namjera da to bude u cilju uništenja, istrebljenja. Također, utvrđeno je i da Hrvatska nije imala genocidne namjere, da Brijunski transkripti nemaju namjere da bi se nekog istrijebilo i uništilo s tih područja i to su neke stvari koje će biti ocjena onoga što se događalo na našim prostorima", komentirao je Bošnjaković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje i činjenicu da se nigdje ne spominje bombardiranje Dubrovnika te da nitko iz Crne Gore nije odgovarao, HDZ-ov Gordan Jandroković slaže se kako su u Dubrovniku počinjeni straši zločini, no pitanje je za državnog odvjetnika zašto oni koji su zločine počinili nisu procesuirani.

Presudu je komentirala i nova predsjednica.

Grabar Kitarović: Jasno je tko je bio agresor, a tko žrtva

"Nisam zadovoljna presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu kojom se odbacuje tužba Hrvatske za genocid protiv Srbije, ali je uvažavam. Iz obrazloženja presude jasno je tko je bio agresor, a tko žrtva. Sud je utvrdio da su na teritoriju Hrvatske počinjeni teški zločini, teška kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, koje su počinile srpske snage i JNA, no da opseg tih zločina nije dovoljan da se zločin proglasi genocidom. Ova presuda upućuje na potrebu kažnjavanja svakog zločina te privođenja pravdi svih počinitelja, onih koji su naredili zločine ili ih nisu spriječili. Posebno ću ustrajati na pronalaženju nestalih osoba, a jednako tako ustrajat ću i na povratu kulturne baštine. Hrvatska je danas članica EU i NATO saveza i okrenuta je budućnosti. Željela bih da se i sve države jugoistoka Europe okrenu prema europskim vrijednostima i budućnosti. I sama ću kao Predsjednica Republike Hrvatske biti inicijator i predvodnik takvih vrijednosti," navela je u priopćenju novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
 

Pročitajte više