Kolinda ponudila rješenja za rastuću nezaposlenost mladih

Foto: Hina

POTICAJI za zapošljavanje mladih, reforma obrazovnog sustava, povezanost znanosti s gospodarstvom, poticanje unutarnje mobilnosti radne snage, podizanje granice za zapošljavanje mladih sa 24 na 30 godina, te povlačenje sredstava za njihovo zapošljavanje iz EU fondova, neka su od rješenja za rastuću nezaposlenost mladih koja je u utorak ponudila HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović.

"Moramo suzbiti nepotizam i korupciju pri zapošljavanju i ustrojiti društvo vrijednosti i tolerancije", rekla je Grabar Kitarović na HDZ-ovoj tribini.

Reforma obrazovnog sustava

Zalaže se, kaže, za reformu obrazovnog sustava jer je postojeći sustav neusklađen sa stvarnim potrebama. "Godišnje nam odlazi 20.000 ljudi u potrazi za poslom, a ankete kažu da oko tri četvrtine mladih žele iseliti", upozorila je Grabar Kitarović istaknuvši da je nezaposlenost u Hrvatskoj dvostruko veća od europskog prosjeka.

Vladajuće je prozvala zbog nezainteresiranosti za gospodarsku i demografsku sliku, ali i nedovoljnog povlačenja novca iz EU fondova. "Ako netko ne povuče sredstva iz EU fondova koja je mogao, to je čista pronevjera i veleizdaja", kaže Grabar Kitarović.

HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić složila se da u vezi EU fondova Vlada ne radi dobro i kasni s projektima, a zakašnjelo ugovaranje kasnije predstavlja uspjehom.

Posebni savjet za mlade

Mlade je na tribini zanimalo hoće li, postane li predsjednicom, u ured postaviti savjetnika za mlade koji će biti mlađe dobi, na što je Grabar Kitarović najavila osnivanje posebnog savjeta za mlade.


"Izradit ćemo strategiju za mlade koja će se posebno osvrnuti na pitanje nezaposlenosti, egzistencijalna pitanja, odlazak iz zemlje, a temeljem te strategije i konkretne modele kako mlade zadržati u Hrvatskoj, te ih predložiti Vladi", pojasnila je.

Mlade je interesiralo i zašto se subveniconira zapošljavanje u javnom, a ne u realnom sektoru, na što se Grabar Kitarović složila da bi realni sektor mogao generirati više radnih mjesta.

"Bolja Hrvatska za hrvatsku mladost jedan je od mojih temeljnih ciljeva jer bez mladih Hrvatska nema budućnosti", poručila je Grabar Kitarović mladima pozvavši ih da se u politici angažiraju pozitivno i konstruktivno.

Predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver rekao je kako je Ivo Josipović pet godina podržavao Vladu Zorana Milanovića, a sada govori o pravom putu. "To je loš put i treba mu pokazati crveni karton 11. siječnja", poručio je Bilaver.

Pročitajte više