Kolinda u Kabulu: Hrvatska će biti glas Afganistana u Europskoj uniji

Foto: FAH

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je u nedjelju u Kabulu s predsjednikom Afganistana Mohammadom Ashrafom Ghanijem te premijerom Abdullahom Abdullahom i rekla da će Hrvatska nastaviti pomagati Afganistanu u izgradnji mira kao i kroz socijalne projekte.

"Od kada sam prvi puta došla u Afganistan zaljubila sam se u vašu zemlju, ljude i običaje", rekla je hrvatska predsjednica na konferenciji za novinare nakon sastanka s afganistanskim predsjednikom, podsjetivši da je u Afganisanu bila puno puta.

Afganistanskog predsjednika Ghanija pozvala je u službeni posjet u Hrvatsku i tom bi se prilikom trebao potpisati sporazum o prijateljstvu i suradnji.

Grabar-Kitarović: Bit ćemo glas Afganistana u EU-u

Ponosna sam što je Hrvatska u ovih 12 godina sudjelovala prvo u borbenoj misiji NATO-a ISAF, a sada sudjeluje u operaciji Odlučna potpora u sklopu koje hrvatski vojnici obučavaju pripadnike afganistanskih snaga sigurnosti, dodala je.

"Hrvatska će biti glas Afganistana u Europskoj uniji", naglasila je.

Rekla je kako će Hrvatska Afganistanu nastaviti pomagati, ne samo u obuci afganistanskih snaga sigurnosti, već i kroz projekte, njih 16, kojima se pomaže djeci, zdravstvenoj zaštiti stanovništva te posebice žena.

Želim da sva afganistanska djeca imaju jednake uvjete života kao i moja djeca, dodala je.

Ghani: Doprinos hrvatskih vojnika značajan

Ghani je kao i Grabar-Kitarović istaknuo doprinos hrvatskih vojnika u uspostavi mira u zemlji te obuci afganistanskih snaga.

Na sastanku s premijerom Abdullahom Grabar-Kitarović je naglasila važnost obrazovanja, posebno mladih, za budućnost zemlje, a on je zahvalio na suradnji, potpori i pomoći koju Hrvatska pruža Afganistanu.


Hrvatska predsjednica se sastala i s ministrom vanjskih poslova, ministrom obrane, savjetnikom za nacionalnu sigurnost, ministrom unutarnjih poslova, ministricom za problematiku žena, predsjednicom neovisnog povjerenstva za ljudska prava i ravnateljicom škole "School of leadership in Afganistan – SOLE".

Kolinda, Lovrić i Buljević u višednevnom posjetu Afganistanu

Hrvatsko izaslanstvo koje predvodi Grabar-Kitarović, u kojem su i načelnik glavnog stožera general Oružanih snaga RH Drago Lovrić te savjetnik predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost Josip Buljević, u nedjelju je ujutro doputovalo u višednevni posjet Afganistanu i boravit će u Kabulu i Mazar-i-Sharifu.

Osim razgovora s najvišim državnim dužnosnicima Grabar-Kitarović će o provođenju misije Odlučna potpora razgovarati s dužnosnicima NATO-a te se susresti s pripadnicima hrvatskog vojnog kontingenta.

U ovom su trenutku u Afganistanu 94 hrvatska vojnika, a ovih će im se dana pridružti njih još 19. Većina ih je smještena na sjeveru u Mazar-i-Sharifu gdje obučavaju afganistanske vojnike i časnike, a manji dio je u zapovjedništvu za obuku u Kabulu.

Pročitajte više