Kolindina inauguracija vijest dana i u Sloveniji, Srbiji i BiH

Foto: FAH

SLOVENSKI mediji opširno su u nedjelju izvijestili o inauguraciji nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ističući njezinu poruku da će biti predsjednica svih hrvatskih građana.

Slovenska televizija podsjeća da je Grabar Kitarović na izborima 11. siječnja u drugom krugu tijesno pobijedila dosadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića, te da to govori o oštroj podijeljenosti hrvatskog biračkog tijela,

Slovenska tiskovna agencija STA navodi da je ona u "optimističkom govoru naglasila potrebu novog hrvatskog jedinstva" kako bi se prevladalo ekonomsku krizu, te da nema nijednog razloga zašto Hrvatska ne bi mogla biti bogato društvo.

Kolinda Grabar Kitarović je naglasila da nikad neće djelovati protivno hrvatskim nacionalnim interesima, založila se za prevladavanje ideoloških podjela iz prošlosti i okretanje budućnosti, a posebnu je počast odala prvom predsjedniku Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima, prenijeli su slovenski mediji naglaske iz njezina inauguracijskog govora.

Slovenski predsjednik Borut Pahor, koji je bio na inauguraciji u Zagrebu, ranije je izrazio očekivanje da će nova predsjednica podupirati integraciju ostalih država jugoistočne Europe u EU.

Također se nada da će dati potporu tzv. procesu Brdo koji su prije nekoliko godina inicirale slovenska i hrvatska vlada, a usmjeren je jačanju stabilnosti, povjerenja i političkog dijaloga na jugoistoku Europe.

Srpski mediji: Vučić atrakcija Kolindine inauguracije

Inauguracija nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u nedjelju je, uz proslavu Dana državnosti Srbije, među udarnim vijestima u većini srbijanskih medija koji ocjenjuju da je "prava medijska atrakcija" u Zagrebu bio srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Mediji posebno naglašavaju nazočnost Vučića i njegovu poruku kako očekuje da Zagreb i nova hrvatska predsjednica prihvate pruženu ruku Beograda za suradnju.

Pozivajući se na izvješća hrvatskih novinara, srbijanski mediji su prenijeli da je među gostima na Markovu trgu bio i "proustaški pjevač" Marko Perković Thompson, čelnik NK Dinamo Zagreb Zdravko Mamić, general Mladen Markač te nedavno uhićeni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

U izvješćima beogradskih agencija iz inauguracijskog govora istaknuta je poruka Grabar Kitarović da trajni interes Hrvatske ostaje potpora državama jugoistočne Europe na putu eurointegracija te njezina najava da će u odnosima sa Srbijom pokloniti posebnu pozornost statusu u ratu nestalih osoba i poštivanju prava i zaštiti manjina.

Mediji, među ostalim, navode da je za razliku od prisega prethodnika Stjepana Mesića i Ive Josipovića, inauguracija Grabar-Kitarović propraćena s više nacionalnih simbola te da je nova predsjednica nakon prisege zaplakala.

Kolindina inauguracija vijest dana u BiH

Svi elektronički mediji u Bosni i Hercegovini u nedjelju su opširno izvijestili o inauguraciji nove hrvatske predsjednice, a za većinu njih bila je to i vijest dana.

Javni servisi BH Radio 1, televizija BHT 1 i TV Federacije BiH (FTV) o inauguraciji Kolinde Grabar-Kitarović izvijestili su u prvim minutama svojih informativnih emisija, podsjećajući kako su joj nazočila sva tri člana Predsjedništva BiH.

"Nova je predsjednica istaknula kako želi cijelu regiju u EU i NATO-u", navela je BHT 1.

U govoru se dotakla i BiH

Svi javni servisi ističu kako se Grabar-Kitarović u inauguralnom govoru osvrnula na BiH te obećala kako će se skrbiti o pravima Hrvata koji žive u njoj.

BH Radio 1 navodi da je Grabar-Kitarović pozvala na prevladavanje razlika u hrvatskom društvu.

Sarajevski "Dnevni avaz" je na mrežnim stranicama istaknuo da je Grabar-Kitarović kao strateški interes Hrvatske navela gradnju dobrih odnosa sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom te najavila potporu jačanju ravnopravnosti konstitutivnih naroda koji žive u BiH.

"Posebna pažnja zaštiti manjina", naslov je teksta u kojemu su o svečanosti u Zagrebu izvijestile banjolučke "Nezavisne novine" bliske vlastima Republike Srpske a sličan je naglasak i u izvješću entitetskog javnog RTV servisa (RTRS).

Popularni sarajevski internetski portal "Klix" u naslovu navodi kako se izabrana hrvatska predsjednica posebno dotaknula BiH te obećala kako će štititi položaj hrvatskog naroda koji u njoj živi.

Cerić: Kolinda će sigurno pomoći BiH

Čestitke novoj hrvatskoj predsjednici poslao je reis emeritus Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić izražavajući uvjerenje kako će mandat Grabar-Kitarović obilježiti uspješnost i pravednost, ali i kako će on biti od koristi i za BiH.

"Svojim korisnim savjetima i konkretnim potezima, predsjednica Grabar-Kitarović će sigurno pomoći BiH na putu ka euro-atlantskim integracijama", naveo je Cerić.

Bivši poglavar bosanskohercegovačkih muslimana ukazao je i kako bi BiH trebala slijediti primjer Hrvatske po kojemu predsjednici države moraju djelovati kao izvanstranačke osobe u interese svih građana.

"Članovi Predsjedništva BiH... trebali bi iskoristiti priliku i dosta toga naučiti od susjeda", poručio je Cerić.

Pročitajte više