Komemoracija u Gudovcu: Ustaše prije 72 godine strijeljale 196 Srba iz bjelovarske okolice

Ilustracija: Index

U GUDOVCU kraj Bjelovara održana je komemoracija povodom godišnjice tragičnog događaja 28. travnja 1941. godine kada su ustaše strijeljale 196 građana srpske nacionalnosti iz bjelovarske okolice.

Na mjestu gdje je do 1991. godine stajalo spomen obilježje vijence su položili članovi obitelji ubijenih, predstavnici udruga antifašističkih boraca i antifašista te izaslanstva Hrvatskog sabora, Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Bjelovara i srbijanskog Veleposlanstva u Hrvatskoj, javlja HRT.

U ime građana Bjelovara skupu se obratio gradonačelnik Antun Korošec naglasivši kako su u Gudovcu prije 72 godine, dvadesetak dana nakon proglašenja takozvane Nezavisne države Hrvatske, ljudi iz Gudovca, Velikog i Malog Korenova, Progemelja, Tuke, Breze, Stančića, Klokočevca i Bioča ubijeni samo zato što su pripadali drugom narodu.

"Uz jasnu osudu ustaštva i fašizma kao ideologije uvijek i svake godine moramo govoriti što se ovdje dogodilo kako se takve tragedije više nikada ne bi ponovile. Zaborav i negiranje su najveće opasnosti demokracije, slobode i ljudskosti jer se u protivnom povijest koju smo osudili često ponavlja", rekao je Korošec.

"Ovaj dan je mnogo važniji nego što izgleda, on je mnogo značajniji nego što mu se daje značaja u hrvatskoj javnosti, političkom životu i svijesti prosječnog čovjeka u Hrvatskoj jer je ovdje prije 72 godine tadašnja država počinila prvi masovni pokolj pripadnika srpskog naroda s opravdanjem odmazde. Jedina je optužba općinskih administrativnih vlasti je da su to bili četnici", rekao je SDSS-ov saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Komemoracija ustaškog terora održana je i u Grubišnom Polju, u znak sjećanja na odvođenje 504 Srba s područja Grubišnog Polja u logore Danica, Gospić, Jadovno i Pag od kojih je ubijeno 487.

Pročitajte više