Konačni pad HRT-ovog faraona

Foto: Neja Markičević / Cropix

DANI Gorana Radmana na Prisavlju su odbrojani. Već idućeg tjedna u njegovu stolicu trebao bi biti instaliran v.d. glavni ravnatelj, koji će ostati na toj poziciji dok Sabor, vjerojatno nakon ljetne stanke, ne raspiše natječaj za novog rukovoditelja HRT-a.

Radman je za sutra, u petak u 13 sati, zakazao izvanrednu konferenciju za novinare. Očekuje se da će podnijeti ostavku na mjesto glavnog ravnatelja, iako s HRT-a to za sada ne žele službeno potvrditi.

Na HRT-u je danas održana izvanredna sjednica ravnateljstva, na kojoj je Radman, kako pričaju prisavski kuloari, najbližim suradnicima već najavio da odlazi.  

Poruka iz SDP-a: Bolje da se sam povučeš...

Posljedica je to najnovijih Radmanovih afera koje su otvorene u dnevnom tisku, a zbog čega je izgubio političku podršku u redovima svih vladajućih stranaka. HNS-ov Goran Beus Richembergh, član saborskog Odbora za medije, već je otvoreno poručio da glavni ravnatelj HRT-a mora podnijeti ostavku.

Sličnog su mišljenja i u SDP-u, iz čijih je redova, kako neslužbeno doznaje Index, Radmanu stigla poruka da bi mu najbolje bilo da se povuče sam jer će u suprotnom Nadzorni odbor u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici zatražiti njegovo razrješenje.

U NO-u je, naime, potrebna većina glasova da Saboru predloži razrješenje glavnog ravnatelja. S obzirom da Radmanovu ostavku sada već prizivaju i SDP i HNS, sasvim je jasno da će članovi NO-a iz njihovih "kvota" dignuti ruke za Radmanovo razrješenje, ukoliko to bude potrebno.

Više ga ni Josipović ne može obraniti

Fotelja se glavnom ravnatelju HRT-a opasno počela drmati zbog priče o sukobu interesa koju je otvorio Index, da bi je kasnije potvrdilo i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Radman tada nije želio ponuditi ostavku, iako je ranije u intervjuu za Index najavio da će učiniti upravo to ako Povjerenstvo ne presudi u njegovu korist.

Navodno je Radman već tada bio spreman ponuditi ostavku, ali ga je od toga, prema neslužbenim informacijama Indexa, odgovorio Ivo Josipović. Upravo je zahvaljujući predsjednikovom lobiranju Radman postavljen za HRT-ovog glavnog ravnatelja. No, sada ga više ni Josipović nije spreman braniti.

Poziciju si je Radman dodatno ugrozio nizom suspektnih imenovanja (Željko Rogošić, Duško Zimonja, Boris Sruk), a kap koja je prelila čašu bile su priče koje su se danas pojavile u Novom listu i u Jutarnjem listu. Iza kulisa svega toga odvijala se izrada plana restrukturiranja HRT-a, zbog kojeg je premijer Zoran Milanović u više navrata javno prozivao Radmana.

Ostaje plan restrukturiranja

Zakonom je predviđeno da plan restrukturiranja mora biti dostavljen Vladi do 9. srpnja ove godine. Kako sada stvari stoje, HRT-ov Nadzorni odbor će Radmanov plan prihvatiti u zadnji čas, u ponedjeljak 8. srpnja, i to nakon što su ga nekoliko puta slali na doradu.

Upravo bi taj plan mogao biti najveća ostavština HRT-ovog "faraona", kako su Radmana na Prisavlju prozvali zbog enormnih ovlasti koje je dobio zahvaljujući novom Zakonu o HRT-u. Koji očito, kako se sada pokazuje, ipak nije bio baš najpametnije osmišljen.

Pročitajte više