Konačno otvorena istraga protiv ravnateljice splitskog Studentskog centra

PROTIV Gordane Raos, ravnateljice splitskog Studentskog centra, konačno je pravomoćno otvorena istraga zbog zloporabe i pogodovanja tvrtki Adaptacija, koja je dobila posao mimo natječaja, unatoč vrijednosti radova od 700 tisuća kuna.

Istraga je zatražena još prije godinu i pol, a ovih će se dana navršiti i pune dvije godine otkako je splitska policija podnijela posebno izvješće protiv Raos i direktora Adaptacije Ante Mužinića, osumnjičenog i za sitniju utaju poreza.

Godinu i pol odlučivali o istražnom zahtjevu?!

Nevjerojatno je da je splitskom Županijskom sudu trebalo čak godinu i po dana da odluče o istražnom zahtjevu splitskog Općinskog državnog odvjetništva. Navodno je naloženo vještačenje, što je, inače, sastavni dio istrage. Zbog pravnog vakuuma koji se stvorio, Raos je nesmetano mogla sudjelovati na natječaju za novog ravnatelja Studentskog centra.

Javila se premda je tužilaštvo zatražilo istragu, a sud o tome još nije odlučio. Rektor Ivan Pavić nije u istrazi protiv ravnateljice Raos vidio ništa sporno. Indexu se pravdao da nema ovlasti da je razriješi premda Statut navodi da se i to može napraviti ukoliko dužnosnik narušava ugled Sveučilišta. Ako kazneni postupak za malverzacije u gospodarstvu ne predstavlja narušavanje ugleda, onda ne znamo što znači.

Kakav rektor, takva ravnateljica

Unatoč protivljenju studentskog zbora, Raos je na koncu ipak izabrana, premda je bilo kandidata protiv kojih Državno odvjetništvo ne vodi postupke. Nejasno je zbog čega oni nisu valjali, a osumnjičena Raos jest.

Njezin ostanak na prvoj fotelji Studentskog centra zapravo nije neko veliko iznenađenje, jer se od rektora Pavića, a ni njegovog prorektora za pravna pitanja Dragana Bolanče, poštivanje zakonitosti nije ni moglo očekivati. Naime, Pavić protuzakonito obnaša svoj treći mandat rektora. Dovoljno je bilo da Bolanča kaže da može i sve je u redu, premda postoji i presuda Upravnog suda prema kojoj se Pavić uopće nije mogao kandidirati za treći mandat.

Pročitajte više