Koncentracija sumporovodika u zraku u Slavonskom Brodu deset puta veća od dopuštene!

Foto: Arhiva

KONCENTRACIJA sumporovodika u posljednja je 24 sata u Slavonskom Brodu bila deset puta veća od dopuštene zbog rafinerije u Bosanskom Brodu, javlja HRT. Razina sumporovodika u zraku iznosila je 70 miligrama po kubičnome metru, što je najviša izmjerena razina dosad, a visoka je i koncentracija sumporovog dioksida.

Podsjetimo, nakon remonta, 31. prosinca rafinerija u Bosanskom Brodu počela je ponovno raditi punim kapacitetom. Za vrijeme remonta radio je samo pogon za održavanje grijanja pa iz rafinerije smatraju da zbog toga nikako ne mogu biti odgovorni za zagađenje zraka u tom razdoblju.

"Mi u zadnjih mjesec i nešto dana, bez obzira na priče o remontu imamo izuzetno visoke koncentracije benzena i lebdećih čestica, a to imamo i ovih dana kada je kao intenzivnije počelo s radom", istaknuo je jučer gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

O završetku godišnjeg remonta iz rafinerije su pisanim putem izvijestili ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića i pozvali ga da ih ponovno posjeti kako bi se uvjerio da je u tijeku modernizacija pogona. O zagađenjima u Slavonskom Brodu ministra gotovo svakodnevno informira i gradonačelnik Duspara.

Pročitajte više