Konferencija o minama u luksuznom hotelu, a pirotehničari razminiraju za manje od kune po kvadratnom metru

Foto: Mineaction.org

SABOR je usvojio ovog tjedna raspravljene zakone o zadrugama, o kamatama u prvom čitanju te o područjima od posebne državne skrbi. Zastupnici su prethodno burno raspravili Izvješće o humanitarnom razminiranju za 2013. godinu, složni u ocjeni da previše novca odlazi na administraciju, umjesto za čišćenje Hrvatske od mina.

U Hrvatskoj je minski sumnjivo područje lani smanjeno za deset posto ili 71,9 četvornih kilometara. No još je gotovo 614 kilometara kvadratnih, sumnja se, pod minama.

"U Hrvatskoj je od 1991. godine u 1.353 minska incidenta i nesreće stradalo 1976 osoba. Nažalost, 510 ih je smrtno stradalo", iznio je crne brojke pomoćnik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković. Da su sredstva za razminiranje nedostatna, upozoravaju u oporbi, ali zanimljivo i SDP-ov Igor Rađenović koji to smatra porazom planiranja vladajućih.

"Gospodin Tonković je u prvoj rečenici rekao ono što je zapravo naš poraz. Mi smo u ovom Saboru tim Nacionalnim programom predvidjeli da ćemo ove godine razminirati 139,2 kvadratna kilometra. A programom na osnovu sredstava koja smo osigurali u državnom proračunu mogli smo razminirati samo 72. Dakle, sredstava koja smo sami osigurali u ovom proračunu su više nego duplo manja od onoga što bi trebalo biti predviđeno programom razminiranja", priznao je Rađenović.

Pirotehničari svaki dan nose glavu u torbi za manje od kune po četvornom metru miniranog područja

Laburist Branko Vukšić napominje da pirotehničari svaki dan nose glavu u torbi za manje od kune po četvornom metru miniranog područja, dok se Vlada razbacuje novcem. Zašto je uz Centar za razminiranje i Zakladu Hrvatska bez mina lani osnovan i Vladin ured za razminiranje, gdje samo za plaće ide milijun i pol kuna, zapitao se Vukšić.


"Je li to zato da se zaposli novih sedmero ljudi? I te dvije institucije čije se nadležnosti preklapaju dokaz su rasipnosti ove Vlade", kritičan je Vukšić. Zašto je za konferenciju o razminiranju lani odabran hotel s pet zvjezdica u Zadru, nadovezao se HDZ-ov Josip Đakić. "Za sedam kuna to se moglo odraditi na Brijunima i sve bi bilo puno jeftinije. Izvješće je korektno napisano. Samo nedostaje onih 250 milijuna kuna s kojima je Vlada zakasnila šest mjeseci", kazao je Đakić.

Novca ne bi manjkalo da nije bilo Fimi medije i drugih afera prethodnih vlasti, replicirao je HDZ-ovcima SDP-ov Nenad Stazić. Vukšić, pak, sumnja da će Hrvatska do 2019. kako je planirano biti slobodna od mina. I zaključuje kako se vladajući umjesto stvaranjem boljih uvjeta za pirotehničare, bave uhljebljivanjem.

"Kakve veze imaju uvaženi prof. Neven Budak, energetičar Goran Granić, dizajner Davor Bruketa i glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman. Pitate se zašto ih sad nabrajam? Pa oni su u Hrvatskom centru za razminiranje, stručnjaci za mine. A nemaju veze s razminiranjem, čak i ne razaznaju minu od limenke graha, ali imaju veze sa strankama na vlasti", rezimirao je Vukšić. U žaru rasprave o rasipanju novca za razminiranje, rijetki su se žalili na pojačano klimatiziranje sabornice zbog čega su vruć tjedan morali ispratiti u hladnim klupama.

Pročitajte više