Kongresnici traže opoziv zakona koji dopušta neograničeno zatvaranje bez suđenja

NISU prošla ni tri mjeseca otkako je američki predsjednik Obama autorizirao neograničeno pritvaranje američkih građana, a dva člana Kongresa već su kolegama uputili prijedlog zakona kojim bi se kontroverzna stavka National Defense Authorization Acta opozvala.

Podsjetimo, Obama je NDAA potpisao na Staru godinu, praktično omogućujući američkoj vojsci da "na neodređeno" pritvara sve osobe ukoliko postoji sumnja da su teroristi, uključujući i Amerikance, i to bez potrebe suđenja.

Iako je i sam Obama bio kritičan prema ovom zakonu, što ga nije spriječilo da ga potpiše, zakon je stupio na snagu te legalno omogućava vladi i vojsci da ljudima oduzimaju ona prava koja su im zagarantirana ustavom. Adam Smith i Mark Udall svojim su kolegama u Zastupničkom domu i Senatu predali prijedlog zakona koji bi svima, bili Amerikanci ili ne, dao pravo na pošteno suđenje.

"Cilj nam je da se ustanovi na koji se način s ovim ljudima postupa u SAD-u, te da se ponovno utvrdi kako je naš sustav građanskog prava još uvijek primaran. Naš civilni sustav pravde nas dovoljno štiti od prijetnji u ovom slučaju", kazao je Smith.

"Nakon što je prošlo više od deset godina, mislim da je postalo jasno da naši kazneni sudovi mogu u potpunosti rješavati ove probleme" kazao je Smith o funkcioniranju pravosuđa u SAD-u nakon 11. rujna. "Istovremeno, u knjige upisujemo zakone koji našoj izvršnoj vlasti daje moć da neograničeno zatvara ljude po SAD-u, čak i američke građane. To nema smisla, i to treba maknuti iz tih knjiga", zaključio je.

Pročitajte više