Kontroverzna šefica Porezne objašnjava zašto Linić poklanja Paviću milijune kuna

Screenshot: Al Jazeera Balkans

ŠEFICA Porezne uprava Nada Čavlović Smiljanec, objašnjavala je danas ispred članova saborskoga Odbora za financije i državni proračun zašto će se uvesti 5 posto PDV-a za izdanja Večernjeg i Jutarnjeg lista, ali ne i na ostale tiskane medije. Naime, šefica Porezne smatra da su svi ostali mediji copy-paste te dvije dnevne novine!? 
 
Kakve novine država treba poticati?
 
Čavlović Smiljanec tako tvrdi da u Hrvatskoj postoje ostale dnevne novine koji su samo copy-paste Jutarnjeg ili Večernjeg lista. 
 
"Oni imaju više fotografija nego što ima autorskih članaka. Pitanje je treba li država poticati takve novine", rekla je šefica Porezne koja je zapravo odgovarala na upit Zorana Bohačeka predsjednika Hrvatske udruge banaka koji je zaključio da ukoliko dnevne novine kojima bude smanjen PDV ne smanje cijenu to ujedno znači i subvencioniranje države. 
 
Podsjetimo, prijepor oko smanjenog PDV-a na dnevne tiskovine  osim što je kreiran u Ministarstvu financija, a ne u Ministarstvu kulture, izazvao je polemiku zbog ograničenja da na manji PDV imaju samo dnevne tiskovine koje imaju više od 25.000 riječi u izdanju. Riječ je o diskriminaciji ostalih novinskih izdanja, što je na sjednici Saborskog odbora ispravno primijetio Nikola Mijatović kazavši da Europska unija ne radi razliku među nakladnicima kada priznaje manju stopu poreza. 
 
Što radi ministarstvo nadležno za medije?
 
Nejasno je i tko će i kako će brojati koliko riječi ima pojedino izdanje, no zna se da će za provjeru medija biti nadležno Ministarstvo financija. 

Odluka o smanjenju PDV-a za dnevni tisak donesena je prije nekoliko mjeseci, i od samog je starta izazivala kontroverze. Očekuje se da će novinski izdavači zbog manjeg PDV-a godišnje uštedjeti oko 30 milijuna kuna. Zanimljivo je da je odluka o smanjenju PDV-a za dnevni tisak od samog starta bila u rukama Ministarstva financija, dok se resorno Ministarstvo kulture o čitavoj priči jedva i oglasilo.

Došli smo tako i do toga da kontroverzna SDP-ova ravnateljica Porezne uprave Čavlović Smiljanec pred saborskim Odborom obrazlaže odluku dajući kvalitativni sud o medijima koje država subvencionira, iako analiza medijske scene sasvim sigurno ne spada u njeno područje stručnosti.

Podsjećamo, Čavlović Smiljanec bivša je saborska zastupnica SDP-a, a trenutno je kao šefica Porezne uprave jedna od najbližih suradnica ministra financija Slavka Linića. Njen resor nedavno se našao u središtu afere, kada je zbog istrage Uskoka i sumnji u kriminalne radnje smjenjeno devet najviših rukovodioca Porezne uprave. Čavlović Smiljanec prošla je neokrznuta. Navodno o čitavoj priči ništa nije znala.

Pročitajte više