"Korupcija godišnje ubija 3,6 milijuna ljudi"

Ilustracija: Shutterstock

OTPRILIKE 600 milijardi eura godišnje oduzima se najsiromašnijim zemljama svijeta i milijuni ljudi umiru zbog korupcije, stoji u izvještaju američke organizacije protiv siromaštva "One".

Kako naglašavaju u organizaciji, sav napor koji je u proteklih nekoliko desetljeća uložen u pokušaj borbe protiv siromaštva sada je ugrožen zbog organiziranog kriminala i korupcije - fantomskih tvrtki i pranja novca.

"Korupcije godišnje ubije 3,6 milijuna ljudi", tvrdi se u izvještaju organizacije. Kada bi se napokon učinili odlučni koraci kojima bi se spriječilo zataškavanje korupcije i kada bi se vraćeni novac ulagao u zdravstvo, organizacija je izračunala da bi u najsiromašnijim zemljama broj umrlih drastično pao.

"U zemljama u razvoju korupcija je ubojica. Kada vlade vlastite resurse ne mogu ulagati u zdravstvo, osiguravanje dovoljne količine hrane za sve i esencijalnu infrastrukturu, dolazi do gubitka života i najveću cijenu plaćaju djeca", stoji u izvještaju.

Organizacija je stoga pozvala čelnike G20 da na summitu u Australiji poduzmu potrebne mjere kako bi informirali javnost o tome tko su vlasnici najvećih svjetskih kompanija i zaklada kako bi ih spriječili u pranju novca i skrivanju kriminalnih aktivnosti, kao i da poduzmu mjere protiv osoba koje izbjegavaju plaćanje poreza.
 

Pročitajte više