Kosovu u rujnu puna suverenost: "Radi se o provokaciji, nitko ne brine o tamošnjim Srbima"

MEĐUNARODNA upravljačka grupa (ISG) za Kosovo zaključila je na sastanku u Beču kako su se stekli uvjeti da se nadgledana nezavisnost Kosova okonča u rujnu, a informaciju da će puni suverenitet Kosovo dobiti najesen potvrdio je i ministar vanjskih poslova Austrije Michael Spindelegger.

Ovakva odluka uslijedila je baš u ovom trenutku jer je za manje od pet godina kosovska vlada postigla ciljeve Ahtisarijevog plana, koji predviđa stvaranje stabilnog, demokratskog, multietničkog Kosova, koje može doprinijeti regionalnoj stabilnosti. Kosovo sada ulazi u jednu novu fazu vlastite odgovornosti i europskog približavanja.

"Ovo je jasan dokaz povjerenja prema Kosovu, koje je sada zrelo da stoji na vlastitim nogama i preuzme punu odgovornost za budućnost svih svojih građana. Proces reformi u najmlađoj državi Europe mora biti nastavljen. Do jeseni moraju još svi ciljevi Ahtisarijevog plana biti unijeti u kosovski Ustav i zakonodavstvo. Samo tada će pravno biti djelotvorna odluka ISG-a", naglasio je Spindelegger.

Heinz Christian Strache: Ovo je čista provokacija!

Lider najutjecajnije opozicijske stranke u Austriji Heinz Christian Strache izjavio je da smatra kako planirano donošenje odluke o ukidanju međunarodne nadzirane neovisnosti Kosova predstavlja čistu provokaciju te je izrazio strah za sigurnost tamošnjih Srba.

"Zastrašujuće je to što se za Srbe na sjeveru, koje muslimanski Albanci još nisu protjerali s Kosova, nije tražila nikakva autonomija", naveo je Strache u priopćenju. Tvrdi kako ISG namjerava donijeti odluku o davanju punog suvereniteta Kosovu, istaknuvši kako će to ugroziti sigurnost srpske manjine.

"Kosovo se u potpunosti poklanja Albancima, a o tamošnjim Srbima nitko ne brine", tvrdi Strache i dodaje da se na taj način amo zaoštrava jednostrana politika koju već dugo vode Europska unija, Sjedinjene Američke Države i Turska.

Pročitajte više