Kotorska biskupija na nogama: Kotorski karneval vrijeđa vjernike, bojkotirajte ga

Foto: FAH

PROSVJEDU Kotorske biskupije, zbog termina održavanja karnevala u vrijeme korizme, pridružilo se Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Hrvatsko kulturno društvo CG i stranka Hrvatska građanska inicijativa iz Tivta, koji su ponovili većinu kvalifikacija što su ih na račun organizatora te manifestacije izrekli iz biskupije o vrijeđanju osjećaja i vrijednosti vjernika.

Predsjednik HNV-a Zvonimir Deković pozvao je Hrvate i da bojkotiraju kotorski karneval.

"HNV podržava Radio Dux, radio hrvatske nacionalne manjine, u nakani da ne poprati navedenu manifestaciju, a ovom prigodom poziva sve Hrvate katolike iz Kotora, koji drže do tradicije i vjerskih običaja, da svoje vjerske i tradicijske osjećaje iskažu time što će, umjesto na kotorskom, sudjelovati na karnevalima koji poštuju tradiciju i običaje", navodi se u priopćenju HNV-a.

Vučinović: Zaštititi karneval, ali i dostojanstvo vjernika

Predsjednica HGI–ja Marija Vučinović smatra da je žalosna činjenica što će 22. veljače biti središnja svečanost ovogodišnjeg karnevala, dok u cijelom svijetu sve manifestacije takvog tipa završavaju 17. veljače, dan prije Čiste srijede. Kako je naglasila, zadnjih godina organizatori kotorskog karnevala nisu o tome vodili računa. "Zbog svega navedenog naša reakcija usmjerena je i na zaštitu karnevala, ali i na zaštitu dostojanstva vjernika, a ništa manje i svih onih koji njeguju tradiciju i sve što ona predstavlja za Bokelje".


Vučinović smatra da se zbog toga za kotorski karneval više ne može reći da je tradicionalni, već jedinstveni. Ona je ocijenila da se, očigledno, radi o demonstraciji nekulture i nepoštivanja drugog i drugačijeg.

Nezadovoljstvo održavanjem karnevala u vrijeme posta iskazali su i Hrvatsko građansko društvo iz Kotora i druge nevladine organizacije s hrvatskim predznakom.

Organizator karnevalskih događanja je Kulturni centar "Nikola Đurković", suorganizator Turistička organizacija Kotor, a pokrovitelj Općina Kotor.

Pročitajte više