Kotromanović: Hrvatsko i makedonsko ministarstvo obrane još će pojačati suradnju

Foto: morh.hr

OBRAMBENA suradnja Hrvatske i Makedonije na visokoj je razini a bilateralni odnosi ministarstava obrane dviju zemalja još će se pojačati, istaknuto je danas tijekom posjeta izaslanstva Ministarstva obrane Republike Makedonije predvođeno ministrom obrane Talatom Xhaferijem Ministarstvu obrane Republike Hrvatske (MORH).

Hrvatska snažno podupire Makedoniju na njenom putu u punopravno članstvo u NATO savezu i mislimo da je Makedonija trebala ući u taj savez s obzirom na reforme koje su proveli i sudjelovanje u mirovnim operacijama, rekao je nakon radnog sastanka ministar obrane Ante Kotromanović.

Zalažemo se za "politiku otvorenih vrata" NATO-a i mi u svim kontaktima i u NATO-u i EU ističemo da i Makedonija i Crna Gora trebaju ući u taj savez, dodao je.

Rekao je da su na današnjem sastanku razmijenili iskustva u vojnom školstvu te dogovorili zajedničku izobrazbu časnika, a razgovaralo se i o suradnji u NATO-ovoj mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu i drugim operacijama.

Suradnja na visokoj razini

Razgovarali smo i o vojno-tehničkoj suradnji, posebice u remontu i modernizaciji tenkova i helikoptera, a kroz zajedničko sudjelovanje u takvom projektu obje strane uštedjele bi značajna sredstva,

Makedonski ministar obrane Xhaferi složio se da je suradnja dvaju zemalja na visokoj razini te da Makedonija podupire zajedničko sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu.

Podržao je zajedničku vojno-tehničku suradnju što će rezultirati smanjenju troškova s obje strane i dodao da je to i u kontekstu NATO-ovog načela tzv. "Pametne obrane“ (Smart Defence). Istaknuo je važnost i suradnje u izobrazbi časnika rekavši da je makedonska strana zainteresirana da se njihovi časnici školuju na hrvatskim vojnim učilištima.

Izaslanstvo makedonskog Ministarstva obrane tijekom današnjeg dana sastat će se i s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, kao i s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom. Sutra će posjetiti i Zrakoplovno tehnički centar u Velikoj Gorici, tvrtku „Đuro Đaković“ u Slavonskom Brodu i tvornicu "Borovo" u Vukovaru.

Ministra Kotromanovića novinari su pitali o njegovom nedavnom posjetu Iraku i o kojim konkretnim je poslovima bilo riječi u razgovorima s iračkom stranom na što je Kotromanović rekao da je s iračkim dužnosnicima razgovarao o konkretnim projektima. "To znaju tvrtke koje se bave proizvodnjom oružja i vojne opreme i bit će zadovoljne", rekao je Kotromanović ne preciziravši o kojim je točno projektima i poslovima riječ.

Pročitajte više