Koža se ljušti, tijelo raspada: U Osijeku se pojavio "krokodil" - smrtonosna ruska "droga za siromašne"

Screenshot: YouTube

PETERO Osječana, tri žene i dva muškarca, osumnjičeni su za prodaju smrtonosne ruske droge MDPV (metilendioksipirovaleron) zvane "krokodil", koja već nakon prvog uzimanja ostavlja posljedice. Uhićenima je određen jednomjesečni istražni zatvor. Ova droga ranije nije bila prisutna na hrvatskom crnom tržištu.

"Droga MDPV nalazi se na popisu psihotropnih tvari i biljaka i riječ je o derivatu morfija koji je osam do deset puta jači od navedene droge i smatra se jeftinijom zamjenom za heroin. Navedenu drogu u praksi znaju zvati krokodil ili ruska droga te se, zbog posljedica konzumiranja smatra vrlo opasnom drogom", kazao je Glasu Slavonije Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

"Krokodil", poznat i kao "droga za siromašne", izaziva katastrofalne posljedice na organizam - tijelo se doslovno počinje raspadati, koža se ljušti (odatle i kolokvijalni naziv za drogu), organi propadaju.

"Ta je droga po svom kemijskom sastavu desomorphine. Smatra se da su je počeli proizvoditi negdje u Rusiji određenom metodom iz analgetika koji sadrže kodein. U njezinu procesu proizvodnje vjerojatno se koristi i fosfor. Trenutno se još ne zna što je uzrok oštećenja tkiva ako se ubrizgava u vene ruku ili nogu. U svakom slučaju slike tih dijelova tijela su zastrašujuće - od gangrene do amputacije dijelova tijela", pojasnio je prof. dr. Slavko Sakoman.

Pročitajte više