Krah Europe: Aktivnost gospodarstva na najnižoj razini u tri godine, euro najslabiji u dvije godine

EUROPSKOM gospodarstvu ne piše se dobro. Prema istraživanju Markita aktivnost europskog gospodarstva je pala na najnižu razinu u posljednjih 35 mjeseci.

Markit svoju analizu temelji na ispitivanju poduzetnika iz proizvodnog i uslužnog sektora. Bolje rezultate ne bilježi niti tečaj eura koji je pao na najnižu razinu u posljednjih 22 mjeseca, piše BBC.

Vođe se svađale oko načina za izlaz iz krize

Jučerašnji neformalni summit europskih lidera nije uspio povratiti povjerenje gospodarstvenika, jer su se vođe svađale oko načina na koji se treba boriti sa krizom.

Francuski predsjednik Francois Hollande je gurao svoju ideju o zajedničkim euroobveznicama, što bi omogućilo posrnulim državama da uz manje kamate skupe novac. S druge strane se Njemačka protivi takvoj ideji sve dok se ne uvede veća proračunska disciplina diljem kontinenta.

Novi vrhunac pada europskog gospodarstva

Glavni ekonomist Markita Chris Williamson je kazao da istraživanje njegove tvrtke pokazuje da je europski pad dostigao svoj novi vrhunac u svibnju. Aktivnost dviju najvećih europskih ekonomija, njemačke i francuske, je u svibnju došla na najnižu razinu u gotovo tri godine.

Pročitajte više