Krah medijskih imperija: EPH i Styria se urušavaju, a ceh plaćaju novinari



PLAĆE zaposlenicima Europapress holdinga (EPH) već neko vrijeme stižu neredovito, a od ovog će mjeseca, kako javlja Objektiv, biti srezane za 11 odnosno 19 posto.

Za 19 posto plaća će biti smanjena zaposlenicima Jutarnjeg lista, dok će rez od 11 posto na plaći osjetiti zaposlenici ostalih izdanja EPH. Ninoslava Pavića, osnivača i suvlasnika EPH, trenutno potresa, kako piše Objektiv, najveća kriza u povijesti te kompanije.

WAZ se želi povući, a krediti stižu na naplatu

Osim što ga muče financije, Pavić je i pod pritiskom WAZ-a, ravnopravnog partnera iz Njemačke koji posjeduje 50 posto EPH. WAZ se, podsjećamo, već neko vrijeme sustavno povlači iz regije, a najavio je i povlačenje iz Hrvatske.

Prema izvorima Objektiva, Pavić je dobio rok do veljače iduće godine za "redefiniranje" partnerskog odnosa. Teško je povjerovati da će Pavić uspjeti prikupiti sredstva koja su mu potrebna da otkupi WAZ-ove udjele u EPH. Tko bi mogao biti potencijalni kupac, za sada nema naznaka.

Pavić muku muči i s bankama, koje su navodno zahtijevale hitno restrukturiranje kako bi EPH dokazao da može vraćati kredite. Naime, Objektiv piše da su EPH u rujnu i listopadu na naplatu došle iznimno velike rate kredita nedavno odobrenog od strane HBOR-a i Raiffeisen banke.

Styria kupila večernji za 26 milijuna maraka, a iz njega izvukla milijardu kuna

Situacija nije puno bolja ni u konkurentskoj Styriji, koja izdaje Večernji list. Prvi odraz propadanja bilo je nedavno gašenje tjednika Forum, te najava otkaza za svih 17 zaposlenih u tom tjedniku. Uprava taj plan ipak nije uspjela provesti, pa je dio zaposlenih vraćen na prijašnja radna mjesta unutar Styrije, ali navodno uz znatno manje plaće.

Otkazi su već ranije dijeljeni u Večernjem listu, ali i u 24sata TV. Također, sve glasnije se priča o gašenju nekih izdanja Styrije, poput Poslovnog dnevnika. Špekulira se čak i da bi se Styria mogla povući iz Hrvatske, s obzirom da su iz svojih akvizicija na našem tržištu izvukli i zadnji novac. Ovako to objašnjava Antun Filić, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske i bivši glavni sindikalac u Večernjem listu:

"Styria je Večernji list kupila za 26 milijuna maraka, a iz njega prodajom različitih logistika izvukla - prodajom udjela u VIPNetu (procjena Nacionala) 280 milijuna kuna, prodajom udjela u Tisku (procjena brokera) 420 milijuna kuna, prodajom zgrade na Cvjetnom trgu (procjena stručnjaka za nekretnine) 60 milijuna kuna i prodajom udjela u Distri pressu (informacija iz same Styrije) - 70 milijuna kuna. Neizvjesna je sudbina poslovnog prostora u Slavonskoj 4, iz kojega su večernjakovci iseljeni u srpnju prošle godine, a vrijednost mu je najmanje 75 milijuna kuna. No i bez toga je vidljivo da su Austrijanci iz Večernjeg lista izvukli najmanje blizu milijarde kuna".

Pročitajte više