Kraj ere Sarkozyja: Hollande u Elizejskoj palači položio predsjedničku prisegu

NOVOIZABRANI predsjednik Francuske Francois Hollande danas je prisegnuo i službeno preuzeo mjesto Nicolasa Sarkozyja u Elizejskoj palači. Iako preuzima mjesto predsjednika u vrlo teškom razdoblju za cijelu Europsku uniju, pa tako i Francusku, Hollande je već prije stupanja na dužnost najavio važne promjene.

Nakon polaganja prisege Hollande je i službeno postao prvi socijalistički predsjednik nakon odlaska Francoisa Mitteranda s vlasti 1995. godine. Svoju je pobjedu na izborima osigurao ranije ovog mjeseca u izravnom "obračunu" s Nicolasom Sarkozyjem.

Već prije stupanja na vlast Hollande je uznemirio brojne svoje kolege, kao i investitore, koji ne gledaju s previše odobrenja na njegovu kritiku mjera štednje koje je Europska unija nametnula pojedinim zemljama, poput Grčke, Španjolske i Portugala. I dok je Sarkozy hodao "ruku pod ruku" s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i s njom krojio budućnost Europe. čini se da Hollande neće samo tako popustiti mišljenju većine.

Osim što će dobiti novog predsjednika, Francuzi bi danas trebali dobiti i novog premijera, kojeg će nakon polaganja prisege imenovati Hollande. On je, naime, nakon osvajanja izbora 6. svibnja najavio kako ćemo ime novog premijera doznati 15. svibnja, odnosno danas.

Pročitajte više