"Krajnji cilj je svima začepiti usta": Novi val internetske cenzure u Rusiji

Ilustracija: Shutterstock

RUSKI parlament je u petak izglasao zakon koji nalaže da internetske stranice koje pohranjuju podatke o ruskim građanima to čine unutar zemlje. To je potez za koji Kremlj tvrdi da je donesen u cilju zaštite podataka, dok kritičari vjeruju da se radi o napadu na društvene mreže.

Prema tom zakonu, sve internetske tvrtke će od 2016. morati ruske podatke prebaciti na servere u Rusiji, ili će na mreži biti blokirane, što će pogoditi društvene mreže sa sjedištem u SAD-u, poput Facebooka.

Kritičari tvrde da se radi o novom valu cenzure, no predsjednik Vladimir Putin, koji je internet nazvao "projektom CIA-e", tvrdi da se ne radi o ograničavanju slobode na internetu već zaštiti djece od neprimjerenih sadržaja.

"Cilj ovog zakona je stvoriti još jedan kvazipravni razlog za zatvaranje Facebooka, Twittera, YouTubea i svih drugih servisa", kazao je internetski stručnjak i bloger Anton Nossik.

"Krajnji cilj je svima začepiti usta, nametnuti cenzuru u zemlji i stvoriti ozračje u kojem internetsko poslovanje neće moći opstati i valjano funkcionirati", dodao je.

Putin, međutim, niječe postojanje namjere da se zabrane Facebook i Twitter. Kremlj je početkom godine usvojio zakon koji omogućuje blokiranje web stranica za koje se utvrdi da su ekstremističke pa su tako blokirane stranice kritičara Kremlja, poput Alekseja Navaljnog i Garija Kasparova.

Pročitajte više