Kreće istraga: Povjerenstvu za sukob interesa sumnjivi poslovi ministra Jakovine i ravnatelja HRT-a Radmana!

Foto: Srđan Vrančić/Cropix

POVJERENSTVO za sukob interesa za stol je sjelo nakon godinu i pol dana, više od mjesec dana od izbora novih članova. U ranijem se sazivu Povjerenstvo posljednji put sastalo u listopadu 2011. godine. Na stolu je stotinjak raznih predmeta, no na početku kreću polako, korak po korak, kazala je predsjednica Dalija Orešković, uoči sjednice.

Na dnevnom redu imali su 19 točaka i Povjerenstvo je odlučivalo hoće li se pokrenuti postupak utvrđivanja sukoba interesa, u isto toliko slučajeva. Između ostalih, među tim slučajevima bili su i onaj glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, koji je i vlasnik trgovačkog društva, te ministra Jakovine. Povjerenstvo je protiv oba odlučilo pokrenuti istragu smatrajući kako su u mogućem sukobu interesa!

"Pokretanje postupka ne znači i prejudiciranje odluke o sukobu interesa", istaknula je predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković.

Postupci su u ostalih 19 predloženih slučajeva, pokrenuti i protiv zamjenika ministra zdravlja Marijana Cesarika, glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana i zastupnika Veljka Kajtazija.

U slučaju dokazivanja sukoba interesa, moguće je izricanje kazni, opomene, obustave plaće do 40.000 kuna i javna objava odluke Povjerenstva. Povjerenstvo će sjednice imati svakog tjedna, na kojima će korak po korak odlučivati o predmetima.

Današnji slučajevi prvi su od stotinjak dosad pristiglih.

Radman vlasnik tvrtke koja posluje s HRT-ovim oglašivačima!

Podsjetimo, da je Radman vlasnik i direktor tvrtke Nautar koja posluje s HRT-ovim oglašivačima, objavio je upravo Index 23. siječnja ove godine! Radi se o firmi koja se, prema podacima iz Sudskog registra, bavi sljedećim djelatnostima: Savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem, Promidžba (reklama i propaganda), Kupnja i prodaja robe, Obavljanje trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu, Zastupanje inozemnih tvrtki, Iznajmljivanje uredskih strojeva, računala i opreme za računala, Iznajmljivanje plovnih prijevoznih sredstava, sa ili bez posade, Pružanje usluga u nautičkom, seoskom, zdravstvenom, kongresnom, športskom, lovnom i drugim oblicima turizma, pružanje ostalih turističkih usluga.

"Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman osobno nema saznanja o prijavi iz koje bi se moglo zaključiti da se nalazi u navodnom sukobu interesa. Glavni ravnatelj  daje punu podršku radu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa i na njihovo eventualno traženje pravodobno će se i očitovati", izvijestili su iz Odjela za odnose s javnošću HRT-a.


Na stranicama Radmanovog Nautara može se doznati da su među njihovim "korisnicima i suradnicima" Atlantic Grupa Emila Tedeschija, zatim Coca Cola, eVision, Microsoft, Sense Consulting, Status Grupa, StratusNAV, Studio Moderna i Grupa VERN. S obzirom da je i više nego jasno kako među tvrtkama koje posluju s Radmanovim Nautarom ima i firmi koje se oglašavaju na HRT-u, glavnog ravnatelja javne televizije upitali smo radi li se o sukobu interesa.

"Ja jesam i dalje vlasnik te firme, ali nisam u sukobu interesa", kratka je Radmanova izjava koju smo dobili preko HRT-ovog Ureda za odnose s javnošću.

Jakovina nije bio iskren

Ministar  nije bio iskren prema hrvatskoj javnosti kada je rekao da je vlastitu tvrtku TJ-PROM prepustio odvjetničkom uredu u trenutku kada je stupio na funkciju. Naime, uvidom u sudski registar poslovnih subjekata razvidno je kako je aktualni ministar i nekadašnji načelnik općine Bukovlje Jakovina, krajem 2012. godine jedini osnivač tvrtke TJ-PROM kao i da je jedina osoba koja je ovlaštena za zastupanje.

Upravljanje tvrtke, što je bila zakonska obveza, nije prebačeno na drugu osobu. Isto tako, tvrtka nije u mirovanju jer je 18. lipnja prošle godine tvrtka podnijela financijsko izvješće za obračunsko razdoblje od 1. siječnja 2011. godine do 31. prosinca 2011. godine. Riječ je o financijskom dokumentu kojeg jedino može potpisati Jakovina, s obzirom da je jedini u tvrtki ovlašten za takve poslove.


Ako je Jakovina i zaboravio prebaciti upravljanje tvrtkom na odvjetnički ured početkom prošle godine kada je zasjeo u ministarsku fotelju, toga se morao sjetiti početkom lipnja kada je predao financijski izvještaj. Unatoč zakonskoj obvezi Jakovina je i krajem 2012. upravljao vlastitom tvrtkom, iako je već godinu dana bio ministar.

"Proizlazi da je u razdoblju od stupanja ovog zakona na snagu, pa sve do prijenosa prava bio u sukobu interesa. Smatram da tu postoje uvjeti za donošenje sankcije, samo je pitanje njezine vrste i visine, a u svakom slučaju je pokrenut postupak", prokomentirala je predsjednica povjerenstva Dalija Orešković.

Jakovina se u roku 15 dana može očitovati na odluku. Orešković je istaknula da postupak ne znači i postojanje sukoba interesa u kojem slučaju su moguće sankcije opomena, obustava plaće do 40 tisuća kuna kazne te javna objava odluke Povjerenstva.

Povjerenstvo ispituje i slučajeve zamjenika ministra zdravlja te predstavnika nacionalnih manjina Veljka Kajtazija

A Povjerenstvo će, između ostalog, ispitati i slučaj zamjenika ministra zdravlja Marijana Cesarika koji nije prijavio da je na čelu triju Upravnih vijeća (HZZO-a, KBC-a Split i Sestara milosrdnica), dok zakon iznimno dopušta dva, navela je Branka Lukačević Gregić: "Iz dokumentacije koju smo uspjeli prikupiti upućuje sve da bi se moglo raditi o sukobu interesa".

Pod povećalom je također zastupnik 12 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi zbog četiri stana te sumnje da bi kao član Savjeta za nacionalne manjine mogao utjecati na dodjelu novca svojoj udruzi Romsko nacionalno vijeće.

Postupak je deklarativno pokrenut i protiv bivšeg čelnika Hrvatskih voda Davorina Androšića i nekadašnjeg člana Uprave Hrvatskih šuma Damira Helaka. Ako se i potvrdi sukob interesa, sankcija neće biti. Povjerenstvo će, inače, na sjednici jednom tjedno, uz 80-ak u godinu i pol naslijeđenih slučajeva, rješavati i nove. Ako je suditi po naslovnicama, posla će biti preko glave.
 

Pročitajte više