Kreću u prosvjede protiv Erste banke: Osnovana udruga "Pazite s kim bankarite"

Foto: Udruga "Pazite s kim bankarite"

U PROSTORIJAMA Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) u Zagrebu sinoć je osnovana udruga "Pazite s kim bankarite".

Skupštini je nazočilo 105 fizičkih i pravnih osoba, te je izabran izvršni odbor udruge i izglasan statut. Izvršni odbor udruge sastati će se u sljedećih 30 dana na sjednici na kojoj će se izabrati predsjednik udruge. "Glavni ciljevi udruge su zajednička pravna i medijska borba protiv Erste banke i njenih povezanih društava", poručuju iz udruge "Pazite s kim bankarite".

Podršku novoosnovanoj udruzi došli su poželjeti predstavnici Udruge Franak, udruge Promijenimo Hrvatsku i Živog zida, među kojima i Ivan Vilibor Sinčić.

"HURS već godinama ukazuje na nepoštenu bitku i kršenje ustavnih prava od strane Erste banke, koja je koristeći se svojom moći otjerala u siromaštvo brojne hrvatske građane, poduzetnike i tvrtke", izjavio je novinarima uoči početka sjednice predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

"Okupili su se ljudi koje je Erste banka prevarila. To je problem nedostatka monetarnog suvereniteta zbog čega privatne banke mogu raditi što žele i koje nadzorom novčane mase kredita određuju što će napraviti, a što ne. Općinsko državno odvjetništvo odlučilo je goniti Erste banku u jednom slučaju i to je bilo inicijator za osnivanje udruge", rekao je Sinčić.

Udruga je najavila prosvjedi pred poslovnicama Erste banke u svim većim gradovima Hrvatske, pred upravom Erste banke u Zagrebu i Beču te pred HNB-om.

Pročitajte više