Krim policija ispitala Linićevu kumu!

Foto: Hina

PREDISTRAGU o navodnim financijskim malverzacijama sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel preuzeo je Uskok, po čijem je nalogu kriminalistička policija danas ušla u prostorije županije u Sisku, potvrđeno je večeras u Uskoku.

Glasnogovornik Uskoka Vuk Đuričić izjavio je Hini da je Uskok preuzeo sve predmete vezane uz navodne malverzacije županice Lovrić Merzel. No, nije želio otkriti nikakve pojedinosti o predistrazi, odnosno o izvidima koje provodi policija po nalogu tužiteljstva.

Inače, policajci iz odjela gospodarskog kriminaliteta i kriminalističke policije predvečer su napustili zgradu Sisačko-moslavačke županije, odnijevši sa sobom dio dokumenata iz pregledane dokumentacije.

Oko 19,45 sati zgradu županije napustila je i županica Lovrić Merzel, koja je okupljenim novinarima ponovila kako je razgovor s policijom obavila još prijepodne.

"Mislim da je svima u interesu da se pregled dokumenata i ostale radnje što prije obave i da se ovaj slučaj zaključi. Ja normalno nastavljam svoj posao. Vjerujem da će svatko odgovarati za svoje postupke i posljedice svoga rada", poručila je.

Policija je dokumentaciju pregledala po nalogu Državnog odvjetništva, kako bi provjerila optužbe na županičin račun za falsificiranje dokumenata, korupciju i izvlačenje novca iz županijskog proračuna za osobne potrebe.

Za nezakonito izvlačenje novca iz županijskog proračuna javno ju je optužila bivša predstojnica njezina kabineta Jasmina Jovev, čije je optužbe Lovrić Merzel odbacila te najavila tužbu zbog klevete.

Po pisanju medija, sisačko-moslavačku županicu navodno se od ranije istražuje zbog prodaje poduzeća Ceste Sisak velikogoričkom tajkunu Željku Žužiću, kao i zbog kupnje zgrade za Hitnu medicinsku pomoć u središtu Siska.

Osim većeg broja novinara, snimatelja i fotoreportera, pred zgradom županije u Sisku su se tijekom večeri okupljali i brojni znatiželjni građani.

"Ne pada na pamet dati ostavku zbog tračeva HDZ-ove aktivistice"

Podsjetimo, u nedjelju je bivša predstojnica kabineta sisačko-moslavačke županice iznijela brojne optužbe na račun županice, a u javnost je izašla zato što je dokumentacija, za koju tvrdi, da optužuje Merzel, stoji već mjesecima u ladicama sisačkog Državnog odvjetništva.

Merzel je ioptužbe odbacila tvrdeći kako joj "ne pada na pamet dati ostavku zbog tračeva HDZ-ove aktivistice".

Jasmina Jovev u razgovoru za Index kazala je kako je očekivala takve napade jer je to uobičajen govor županice, budući da kaže, uvijek tako reagira kad je prozvana. "Kod nje je sve stvar urote i uvijek su u pozadini HDZ i HSS, no ja samo govorim istinu. Ponavljam nisam ničiji igrač, nijedne stranke. Stvar je vrlo jednostavna. Da je netko recimo ukrao nekome 2000 kuna, koliko bi policiji trebalo da dođu do te osobe. Ja sam godinu dana dala institucijama da rade svoj posao nakon što sam prijavila korupciju, no ništa se ne događa i morala sam javno reagirati", rekla nam je Jovev, dodajući kako joj se godina dana činilo dovoljno vremena da netko reagira.


Napadi puno prije izlaska u javnost

Tih posljednjih godinu dana dok nije izašla u javnost sa slučajem, doživjela je bezbroj raznih napada od Županije. "Nakon što sam od šefice tražila objašnjenje za izmišljene račune dolazim na posao i tad mi kažu da ne trebam dolaziti sve do lokalnih izbora, a pripremili su mi da potpišem papire za godišnji odmor. Ja sam to odbila potpisati i onda kreće kalvarija. Uzeli su mi službeni laptop i mobitel. Formirali su čak komisiju ljudi da sastave zahtjev da sam sve to predala. Međutim ne dobivam nikakav papir da sam suspendirana ili kažnjena, nego samo onaj da odem na godišnji odmor", ispričala je Jovev za Index.
   
Tim je postupcima doslovce, tvrdi, otjerana s posla i jedino što joj je preostalo da ode na ostatak roditeljskog dopusta kojeg nije iskoristila, s tim da je kaže, prije toga otišla na par dana bolovanja zbog prevelikog stresa.

Nakon što joj je rodiljni dopust završio 22. listopada 2013. dolazi na posao i tada joj uručuju rješenje da je stavljena na raspolaganje jer su napravili novu sistematizaciju poslova i ukinuli njeno radno mjesto.

Uskoro i službeno bez posla

Na to se rješenje žali, a Županija odbija žalbu tako da kaže, sve još uvijek traje. "Uskoro mi ističe "raspolaganje" tako da ostajem i službeno bez posla. Međutim županica bi trebala znati da nisam dobila otkaz, niti mi je on ikad uručen, već sam stavljena na raspolaganje", rekla je Jasmina Jovev.

Za kraj je dodala kako je podigla upravne tužbe protiv rješenja Županije da je stavljaju na raspolaganje kao i protiv županice Lovrić Merzel koja ju je ocijenila lošom djelatnicom prije nepunih godinu dana. Naravno, nakon što ju je Jovev prvotno zatražila objašnjenje za kriminalne radnje u kabinetu.

HZZO-u trebalo dva dana da provjeri bolovanje Jovev, policiji pet dana da počne istragu!

Zanimljivo je napomenuti kako je HZZO već u ponedjeljak poslao komisiju da utvrdi je li Jovev opravdano na bolovanju, te je već u utorak Jovev primila poziv pedijatrice da hitno s bolesnim djetetom dođe u njenu ordinaciju kako bi komisija provjerila je li dijete stvarno bolesno. Dva dana kasnije HZZO je priopćio kako u bolovanju Jasmine Jovev nema ništa sumnjivo.

Pročitajte više