Krim policija istražuje novu aferu u HAC-u

Foto: FAH (Ilustracija)

ZAGREBAČKA krim policija istražuje novu aferu u HAC-u o kojoj je Index pisao prošli tjedan, potvrđeno nam je iz HAC ONC-a.

> Nova afera u HAC-u: Zimskoj službi za nerad plaćaju 80 posto više nego lani

"Dostavu dokumentacije o predmetnom postupku, 19.3.2015. godine, zatražio je i MUP, PU Zagrebačka, Sektor kriminalističke policije", stoji u odgovoru na upit kojeg smo dobili iz HAC-ove firme zadužene za održavanje i naplatu na autocestama.

Nova afera je, podsjećamo, izbila zbog javnog natječaja za usluge zimske službe, nakon kojeg je cijena paušala povećana na s 11.700 na 20.500 kuna po kamionu, a cijena aktivnog rada porasla je s 450 kuna na 790 do 800 kuna.

Da je postupak javne nabave bio izuzetno sumnjiv, za Index je potvrdila i uprava HAC ONC-a, koja je već ranije prijavila slučaj Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, te zatražila od Samostalnog odjela nutarnje revizije HAC-a da utvrdi sve činjenice i okolnosti pripreme i provedbe predmetnog postupka javne nabave. HAC ONC procjenjuje da će ih zimska služba u sezoni 2014./2015. na koncu koštati 6,2 milijuna kuna.

Mijenjali uvjete natječaja zbog pobune kooperanata

Iz HAC ONC-a tvrde da ugovore s kooperantima koji čiste autoceste od snijega nisu mogli potpisati po istim uvjetima kao i ranijih godina, i to zbog toga što su se kooperanti prošle godine pobunili zbog male zarade. U sezoni 2011./2012. isplaćeno im je 7.808.064,64 kuna, naredne godine dobili su 7.770.930,85 kuna, ali u sezoni 2013./2014. zbog iznimno blage zime honorari su im pali na 3.480.425,19 kuna.

"Za vrijeme navedene sezone 2013./2014. kooperanti su, zbog iznimno povoljnih vremenskih uvjeta, putem svog zajedničkog odvjetnika vršili pritisak te se na koordinacijskim sastancima usmeno izjašnjavali da ukoliko se zadrži uvjet odjave kamiona iz zimske službe u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta više neće potpisati novi ugovor", tvrde iz HAC ONC-a, te dodaju da su zbog toga za ovu zimu morali osmisliti novi natječaj.

Osnovano je Povjerenstvo za analizu uvjeta natječajne dokumentacije i troškovnika koje je, kako nam je potvrđeno iz HAC ONC-a, povećalo cijenu paušala, i to na način da se mjesečni paušal po kamionu ustanovi tako da se cijena radnog sata pomnoži sa 43. U ranijim godinama paušal se utvrđivao tako da se cijena radnog sata množila s 26.

"Pri tom izračunu Povjerenstvo je također kao i odgovorne osobe koje su izradile troškovnik predmetnog nadmetanja za bazu uzelo cijenu radnog sata od cca. 450 kuna kako se ne bi premašila planirana vrijednost nadmetanja. Povjerenstvo nije ni na kakav način formiralo cijenu niti utjecalo na formiranje ili dizanje cijene jer cijenu jedino i isključivo formiraju ponuditelji u svojim ponudama", tvrde iz HAC ONC-a.

Dogovorili se što će ponuditi?

"Uslijedilo je otvaranje ponuda pri čemu su cijene radnog sata ponuđene od strane ponuditelja u postupku javne nabave bile u rasponu od 790 do 800 kuna te unutar određenih grupa nabave nije bilo konkurencije (svaki ponuditelj se nadmetao samo za pojedinu grupu odnosno za svaku grupu je zaprimljena po jedna ponuda) što osnovano upućuje na 'udruživanje' odnosno podjelu posla. Na taj način su dobivene ponude veće od planiranih sredstava", tvrde iz HAC ONC-a, te dodaju kako je uprava u tom trenu morala ili prihvatiti pristigle ponude ili poništiti čitav postupak javne nabave.

Odlučili su se na prihvaćanje ponuda jer više nisu imali vremena za provođenje novog natječaja. Iz HAC-a također napominju kako moraju kooperante za zimskoj službi tražiti kroz javnu nabavu, zato što ne posjeduju dovoljno kamiona. Da bi radnici HAC-a sami mogli čistiti autoceste od snijega, bilo bi potrebno kupiti najmanje 35 kamiona s pripadajućom opremom, radi se o ulaganju, tvrde iz HAC ONC-a, od oko 40 milijuna kuna.

Pročitajte više