Križ u Koloseumu nosili predstavnici zemalja u ratu

Foto: FAH

PAPA FRANJO predvodio je Križni put koji se obilježava svake godine na Veliki petak u Rimu, a ove godine križ su nosili predstavnici zemalja potresanih ratovima, sukobima i napetostima.

Dvije redovnice iz Iraka, dvojica franjevaca iz Izraela, dvojica Sirijaca, dvojica Nigerijaca, dvojica Egipćana i dvojica Kineza bili su odabrani za nošenje križa putem od 14 postaja.

Više desetaka tisuća vjernika i posjetitelja sa svijećama u rukama okupilo se u petak navečer dok je papa Franjo, odjeven u bijelo stigao u 20.10 do Koloseuma.

Križni put oživljava Kristove muke od smrtne presude do pribijanja na križ, njegove smrti i polaganja u grob.

Razmatranje je ove godine pripremio talijanski biskup Renato Corti koji je sa stajališta Isusa pokušao izraziti što je osjećao u posljednjim satima.

Križni put prigoda za podsjećanje na patnje današnjih ljudi

Tradicionalno je Križni put prigoda za podsjećanje na patnje današnjih ljudi. Ranije u petak u bazilici sv. Petra u Rimu propovjednik Papinskoga doma osudio je "zabrinjavajuću ravnodušnost" zapadnih čelnika prema progonu kršćana u svijetu.

Otac Raniero Cantalamessa u svojoj je propovijedi aludirao na pokolj što ga je u sveučilišnom kampusu počinila radikalna islamistička skupina Al Šabab koja je oslobodila muslimanske, a pobila kršćanske studente.

Otac Cantalamessa je osudio "džihadističku najezdu somalskih ekstremista" i upozorio: "Svi smo u opasnosti, ustanove i čelnici zapadnog svijeta, da postanemo Poncije Pilat jer si peremo ruke" od sudbine kršćana.

"Kršćani zacijelo nisu jedine žrtve pokolja, ali ne smijemo ignorirati da su oni najčešće ciljane žrtve u mnogim zemljama", rekao je i osudio "zabrinjavajuću ravnodušnost svjetskih ustanova i javnog mnijenja pred ubijanjem kršćana".

Osim pokolja u Keniji, Cantalamessa je spomenuo i odsijecanje glava 22-ojice egipatskih Kopta što je počinila Islamska država u Libiji.

Pročitajte više