Kriza uzima danak: Hrvatskom Telekomu dobit pala za 30 posto!

Foto: HT

HRVATSKI TELEKOM danas je objavio nerevidirane rezultate za prvih devet mjeseci 2013. godine.

Prihodi su se smanjili za 8,8 na 5,2 milijarde kuna, dok su u istom razdoblju 2012. iznosili 5,6 milijardi kuna. Neto dobit smanjila se za 30,6% na 964 milijuna kuna uz maržu od 18,5% Novčani tok iz redovnog poslovanja smanjio se za 26,5% na 1,4 milijarde kuna.
 
Broj korisnika usluga u pokretnoj mreži smanjio se za 2,1%. Broj širokopojasnih maloprodajnih pristupnih linija smanjio se za 0,4% na 521.453 (gotovo bez promjene u odnosu na drugo tromjesečje 2013.), dok se broj televizijskih korisnika povećao za 9,9% na 361.748 (povećanje od 2,4% u odnosu na drugo tromjesečje 2013.) Broj pretplatnika usluga u pokretnoj mreži smanjio se za 2,0%
 
Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave, izjavio je: "U trećem tromjesečju 2013. ponovno nije došlo do poboljšanja hrvatskog gospodarstva te je, u nedostatku bilo kakve naznake oporavka, i treća agencija za ocjenu kreditnog rejtinga snizila ocjenu Hrvatske na podinvesticijsku razinu. Dana 1. srpnja 2013. Hrvatska je postala članicom EU-a te će, s obzirom na fiskalne izazove, Hrvatska ući u postupak prekomjernog deficita (EDP) EU-a. Pristupanje EU-u i povezano donošenje regulatornog okvira EU-a utjecali su na rezultate Grupe te doveli to većeg pada prihoda od posjetitelja nego što se očekivalo. U takvim okolnostima, prihodi za treće tromjesečje 2013. smanjili su se za 12%, a EBITDA prije jednokratnih stavki za 21,6%. Predstojeći ulazak u EDP može srednjoročno ubrzati provedbu strukturnih reformi u hrvatskom gospodarstvu, no s obzirom na rezultate Grupe u trećem tromjesečju, izmijenili smo izglede za cijelu godinu. Sada očekujemo da će marža EBITDA-e prije jednokratnih stavki biti između 42% i 43%. Međutim, preostali objavljeni izgledi Grupe ostaju nepromijenjeni. Usprkos postojećim gospodarskim izazovima, Grupa je zadržala vodeći položaj na tržištu. I dalje smo usredotočeni na razvoj novih proizvoda i inovativnih usluga u skladu sa strategijom poslovne transformacije koja je trenutačno u tijeku. Nastojimo ostati predvodnik tehnološkog razvoja kako bismo osigurali pružanje usluga kojima predviđamo i ispunjavamo sve veće zahtjeve korisnika te kako bismo zadržali položaj vodećeg pružatelja usluga na našim tržištima."
 
 

Pročitajte više