Kriza vlasti: Milna u blokadi od 11 milijuna kuna, vijećnici se odrekli osuđenog SDP-ovog načelnika!

Foto: Arhiva

KRIZA vlasti u Milni na Braču! Na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća izglasano je nepovjerenje načelniku Frani Loziću, zbog kojeg je račun Općine završio u blokadi od 11 milijuna kuna, a vijećnici sumnjaju da su im na račun legli s još pet milijuna kuna neispunjenih obaveza. Sjednici Vijeća prisustvovalo je 10 od 11 vijećnika, 8 ih je bilo za nepovjerenje, jedan suzdržan, a jedan protiv. To znači da je načelnik Lozić izgubio podršku Vijeća i da više neće moći progurati nijedan prijedlog ili odluku.

Presuda nestala iz Općine, spor izgubljen zbog ogluhe?!

Odluka vijeća je više deklaratorna, nego što će imati ikakve ozbiljnije posljedice po Lozića. Račun je, naime, ionako u blokadi pa nema sredstava za investicije i projekte, a poznavajući lik i djelo Frane Lozića, koji se hvali podrškom vrha SDP-a, nema šanse da on sam odstupi zbog situacije u koju je doveo Općinu dvostrukom prodajom terena Češki kamp tvrtkama Byron Corporation i Hansen Dalmatica.

Vijećnici su razmatrali i kako je iz Općine nestala nepravomoćna presuda u korist Byrona, koji se na koncu domogao vlasništva nad Kampom, dok je Hansen ostao "kratak" za kaparu od pet milijuna kuna koju je Lozić potrošio pa je sudska tužba na kraju rezultirala blokadom računa. Naime, Općina je spor sa Byronom izgubila na vrlo čudan način - ogluhom. Vijećnici su krivnju svalili na Lozića koji je otkazao odvjetniku koji je zastupao Općinu. Sada su ga ponovno angažirali i pokušavaju ispraviti što se ispraviti da.

Smjena samo referendumom ili neizglasavanjem proračuna

Lozića, inače, mogu smijeniti samo referendumom, potrebno je za smjenu bude 33 posto upisanih birača, ili, pak, neizglasavanjem proračuna. SDP nije na dnevni red stavio pitanje Frane Lozića koji je nedavno u svega tjedan dana dvaput osuđen, između ostalog i zbog prodaje Kampa. Jedna presuda je uvjetna, dok će po drugoj morati deset mjeseci u zatvor. Ako bi takva presuda postala pravomoćna, Loziću bi prestao mandat po višoj sili, odnosno, po zakonu. 

Lozić SDP-u nezanimljiv jer ne obnaša visoke dužnosti

U SDP-u nam kažu da slučaj načelnika Milne nisu razmatrali jer Lozić ne obnaša nikakve visoke dužnosti poput gradonačelnika Vukovara Željka Sabe i sisačke županice Marine Lovrić Merzel, čiji su kazneni postupci tek u začetku za razliku od njegovih. Lozić je tek predsjednik SDP-a Milna i pored te nema nikakve druge stranačke funkcije.

U razgovoru sa SDP-ovcima čuli smo i razmišljanje kako bi bilo puno sretnije rješenje da su se postupci protiv Lozića odvijali primjerenijim tempom. Da se u par godina donio pravorijek, slučaj Lozić definitivno bi se okončao, a ovako se po medijima povlači gotovo cijelo desetljeće.

Još jedna kaznena prijava protiv Lozića

Vijećnici u Milni odlučili su osnovati i Odbor koji će izanalizirati cijelu situaciju i pokušati naći rješenje za izlazak iz blokade. O utvrđenom će izvijestiti Vladu RH, Ministarstvo financija i Ministarstvo uprave. Od ministarstva Slavka Linića zatražit će se revizija poslovanja, a protiv Lozića će podnijeti kaznenu prijavu zbog zloporabe položaja i ovlasti, tj. namjernog prepuštanja općinske nekretnine Češki kamp ponuđaču koji nije ispunio uvjete natječaja.

Pročitajte više