Krugman u Srbiji: Nemojte rezati, povećajte kupovnu moć građana



"SRBIJANSKI dinar u zadnje vrijeme je dosta devalvirao, ali i dalje je precijenjen", smatra Paul Krugman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.

Krugman je u Beogradu održao predavanje, nakon čega je sastanak s njim održao premijer Ivica Dačić, prenosi Tanjug. Jedan od najutjecajnijih svjetskih ekonomista kazao je da je Srbija u teškoj ekonomskoj situaciji, ali dodao da ne spada u red najkritičnijih zemalja, poput Grčke.

Problem je dug u eurima

Gospodarska situacija u Srbiji je specifična, kaže Krugman. Iako se Srbija ne nalazi unutar Europske unije, makroekonomska kretanja se zapravo ne razlikuju od perifernih europskih ekonomija, poput Latvije.

No, problem Srbije je njen vanjski dug, odnosno činjenica da je isti gotovo u potpunosti u eurima. "Da nema tog duga, država bi mogla devalvirati dinar i na taj način povećati konkurentnost, te osnažiti kupovnu moć građana", kaže Krugman.

No, politiku jakog dinara, tvrdi Krugman, svejedno treba izbjegavati. U trenutnoj situaciji to vodi prema odlaganju jačanja konkurentnosti, što je pogubno za zemlju koja ima veliki deficit. Krugman je također poručio da država ne smije rezati, jer mjere štednje nisu rješenje. U vrijeme krize nužno je osnažiti kupovnu moć građana i ulagati u infrastrukturne projekte.

Dačić investicijama planira otvoriti radna mjesta

Mlađan Dinkić, ministar financija i gospodarstva, slaže se da dinar ne treba precjenjivati, prenosi Beta. "Već godinama govorim da Srbija ne treba fiksni već fleksibilan devizni kurs, ali da dnevne oscilacije ne smiju biti visoke i da centralna banka mora povremeno intervenirati kako bi spriječila velika pomicanja tečaja", kaže Dinkić.

Dačić je Krugmana upoznao s konceptom nove srbijanske vlade za izlazak iz krize. Premijer Srbije slaže se da restriktivna politika i štednja ne mogu biti dovoljni. Dačić tvrdi da država nastoji potaknuti potrošnju investicijskim projektima, posebno ulaganjem u infrastrukturu, energetiku i poljoprivredu. "To je put za otvaranje radnih mjesta", kaže Dačić. 

Pročitajte više