Kukuriku revolucija koje nema

Foto: vlada.hr

KAD NE bismo znali s kim, zapravo, imamo posla, pomislili bismo da zemlju vode revolucionari. Izbornoj pobjedi prethodila je društvena katarza i pobjeda "revolucionarnog morala" nad mračnim snagama starog režima. Već godinu dana o politici vlade govori se isključivo kao o "uvođenju reda" i "čišćenju kostura iz ormara". Adminocid u javnoj i državnoj upravi pravda se "revolucionarnom" potrebom da na sva upravljačka mjesta dođu "provjereni" i "pošteni" kadrovi. Javni govor zagušen je pozivima na čistke, obračune i istrage, političari se međusobno vrijeđaju i prijete, a građani sustavno pretvaraju u dublere gnjevne povorke iz Tombstonea. Damir Kajin, SDP-ova nova akvizicija u Istri, prijeti svojoj bivšoj stranci USKOK-om, u Zagrebu se prijeti Bandiću, a iz vlade prijete "odmetnutom" Radimiru Čačiću.

Oporba je izložena kontinuiranim izvidnim radnjama državnog odvjetništva i invektivama "odgovornih" medija u kojima se, također, propituje ponašanje disidenata ili "izdajnika" u redovima "revolucionarne" vlasti. Teško je reći što od toga imaju hrvatski građani, a što parlamentarna demokracija, jer na listama popularnosti rastu najgori politički populisti, pa čak i dojučerašnji gubitnici poput Milana Bandića.

Zakoni vrijede ukoliko se odnose na "protivnike revolucije", recimo na policajce koji odaju službene tajne. Ali se ne primjenjuju na "naše" i one koji su na vrijeme odabrali stranu... Recimo, na glavnog državnog odvjetnika. Ovih je dana jedan tjednik zaključio da bi Mladena Bajića trebalo nagraditi jer je "zbog interesa javnosti odavao tajne informacije novinarima". Jedan je dnevnik to već i učinio proglasivši Bajića osobom godine, između ostalog, i zato jer je svojim radom "utjecao na ishod izbora i promjenu vlasti"!? Vodeći listovi u Hrvatskoj javno podupiru zloupotrebu državnog aparata radi promjene vlasti, nije li to zaista revolucionarno?!

Svi namjerno zaboravljaju kako su HDZ-ove tajne počele curiti tek kad je Sanader otišao iz politike. Da se "u interesu javnosti" s time krenulo barem godinu dana ranije mogli smo spasiti INU, ili uštedjeti koju milijardu na tenderima HEP-a... Dobro, recimo da su mediji i državni odvjetnik doista utjecali na ishod izbora, što su, zaboga, za to vrijeme radili "jakobinci" u tadašnjoj oporbi? Znači li to da su za"revolucionarni prevrat", zapravo, odgovorne reakcionarne snage, one koje su dojučer bile vjerne Sanaderu, a koje je Kosorica razočarala? Kukuriku koalicija, nažalost, osim "revolucionarne" diferencijacije na "njihove" i "naše" u politici, gospodarskom i javnom životu zemlje, nije provela ništa revolucionarno.

I doista, građani će na predstojećim lokalnim izborima opet imati težak izbor između korumpiranih i tobože sposobnih, i nesposobnih, a tobože poštenih. Možda je i to bolje od revolucije koja to nije.

Pročitajte više