Kvar popravljen, Zagrepčani se konačno mogu grijati! Snježna mećava pogodila okolicu Zagreba

Foto: Index, Čitatelji, Hina

IAKO SE Zagrepčani jutros nisu probudili na 40-ak centimetara snijega, već tek jedva pet, tijekom dana on je napadao na 10-20cm i još pada. Na rubnim dijelovima i u okolici Zagreba, snijeg je i veći od 40 cm. Temperatura zraka od -2 do 0 °C.

> Ukoliko imate fotografije snijega iz vašega grada koje biste htjeli podijeliti s nama, slobodno nam ih pošaljite na foto@index.hr!

Danas oko 17 sati završena je sanacija kvara u Termoelektrani-toplani Zagreb. Toplinsko postrojenje je pušteno u pogon te se trenutno normalizira opskrba toplinskom energijom za sve zagrebačke potrošače koji su tijekom današnjeg dana bili bez grijanja i tople vode. Kroz sljedećih dva sata trebala bi se postići standardna kvaliteta toplinske energije u svim kućanstvima.


HEP-TOPLINARSTVO i HEP-Proizvodnja zahvaljuju potrošačima toplinske energije u Novom Zagrebu te u naseljima Kruge, Savica, Sigečica, Borovje, Folnegovićevo, Trnje, Njivice, Martinovka i Vrbik na velikom strpljenju i razumijevanju te poručuju kako su uložili maksimalne napore da se u što kraćem roku uspostavi kontinuirana isporuka toplinske energije.

Švaljek: Snijeg ne uzrokuje nikakve probleme u zagrebačkom prometu

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek u petak predvečer je obišla bazu Zimske službe na Žitnjaku te poručila kako, prema njezinim saznanjima, nema nikakvih problema u prometu niti u javnom gradskom prijevozu.

"Ceste su nam čiste, čisti se i Sljemenska cesta i osposobljava da bude otvorena tijekom vikenda, odnosno već sutra", izjavila je Švaljek novinarima. Ponovila je da snijeg nije pao u količinama koje su očekivali pa su službe u potpunosti bile spremne. Dodala je da se Operativni stožer Zimske službe sastao već u srijedu poslijepodne, pripremivši se i organiziravši kako bi spremno dočekali snijeg.

Voditelj Zagrebačkih cesta Alen Gospočić istaknuo je da su sve ekipe Zagrebačkih cesta, njih ukupno 227, izašle na teren između dva i pola tri u noći. "Preventivno su posipali ceste, a ujutro je krenuo pravi snijeg i ceste su dobro bile natopljene solju, tako da se odmah nije ni primao", rekao je Gospočić.


Istaknuo je da su cijeli dan na terenu, sve ekipe rade, zastoja nema i sve funkcionira besprijekorno. Očekuje da će snijeg prestati padati te najavljuje da tijekom sutrašnjeg dana, što se snijega tiče, moraju grad dovesti u stanje potpune čistoće, kakvo žele da bude i u nedjeljno jutro kada se najavljuje minus 10 stupnjeva.

Pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić također je kazao kako snijeg treba očistiti prije niskih temperatura. "Da ne bi dočekali niske temperature treba se jednostavno očistiti snijeg iz centra grada i iz rubnih dijelova te dočekati spremni sljedeći radni tjedan", poručio je.

Gospočić je rekao kako je dosad potrošeno oko 1.500 tona soli i 1.500 tona sipine. "Kroz noć smo potrošili 800 tona i još toliko tijekom cijeloga dana, tu smo negdje 1.500 do 1.600 tona, sada još zbrajamo te učinke", rekao je Gospočić. To je, dodao je, otprilike jedna desetina kapaciteta koje imaju. "Znači, deset ovakvih snježnih valova možemo izdržati", poručio je Gospočić.

Marina Lovrečki zadužena za Malu zimsku službu rekla je da ta služba ima veliki broj specifičnih zadataka, a to se prvenstveno odnosi na čišćenje stajališta javnog gradskog prijevoza, okretišta tramvajskih, javnih stuba i drugih javnih površina namijenjenih pješacima. Istaknula je da je angažirano od 500 do 700 radnika koji ručno čiste snijeg te 100-tinjak ekipa razne mehanizacije s radnicima. Te ekipe po noći detaljno čiste snijeg u gradu.

Zbog jakog vjetra i velikih snježnih padalina zatvoreno je skijalište na Sljemenu.


Čitatelj Drago M. poslao nam je fotke slikane iz Tomislavovog doma na Sljemenu

U naselju Dubranec nema struje, zapusi snijega visoki su i do jednog metra. Autobusi ne voze.

Čitatelj nam je javio kako je ralica nagurala snijeg i ostavila zatvorenu Mletačku ulicu u Gornjem Gradu.

Snijeg usporava promet na gotovo cijelom području prometne mreže, priopćio je ZET.

Ekipe ZET-a, koje su cijele su noći ZET-ove ekipe brinule za prohodnost tramvajskih koridora, a i nadalje su raspoređene duž prometne mreže.

Trase autobusnih linija u programu su prioritetnog čišćenja snijega. Povremeno, na nekim, osobito brdskim autobusnim linijama može doći do odstupanja od voznog reda ili privremenog zaustavljanja vozila zbog čišćenja snijega na dionici linije.

Na internetskoj stranici ZET-a objavljeno je da su privremeno su obustavljene linije: 138 (Britanski trg - Zelengaj - Britanski trg); 101 (Britanski trg - Gornje Prekrižje); 142 (Vrapčanska aleja - Jačkovina - Vrapčanska aleja); 150 ( Garaža Tuškanac - Gornji grad - Trg bana Josipa Jelačića); 104 (Jandrićeva - Dom umirovljenika); 111 (Savski most - Donji Stupnik - Stupnički Obrež).


Prometna situacija može pratiti na internetskoj stranici ZET-a ili doznati pozivom na besplatni telefon 0800 200 060.

Uz snijeg koji pada, na križanju Fallerovog šetališta i Zagrebačke avenije došlo je do poteškoća u prometu zbog kamiona kojem je otpao kotač.

Dijelovi grada cijeli dan bez grijanja

Zbog kvara u Termoelektrani-toplani Zagreb na Savici danas u ranim jutarnjim satima došlo je do prekida isporuke toplinske energije za sve potrošače u Novom Zagrebu te u naseljima Kruge, Savica, Sigečica, Borovje, Folnegovićevo, Trnje, Njivice, Martinovka, Vrbik.

Kvar se dogodio na električnom dijelu postrojenja u Termoelektrani-toplani Zagreb na Savici, zbog čega su prestale raditi pumpe pomoću kojih se isporučuje toplinska energija u distribucijsku toplinsku mrežu.

"U ovom trenutku je u tijeku hitna sanacija kvara. Trenutno smo uspjeli ispostaviti isporuku toplinske energije za potrošače u Vrbiku i Martinovki jer se ta naselja u slučaju nužde mogu opskrpljivati iz elektrane toplane Zagreb na Trešnjevci. Za sva ostala naselja se potpuna normalizacija isporuke toplinske energije očekuje danas u kasnim popodnevnim satima", rekla je Silvija Barić.Kvar se dogodio na električnom dijelu postojenja u Termoelektrani-toplani Zagreb na Savici, zbog čega su prestale raditi pumpe pomoću kojih se isporučuje toplinska energija u distribucijsku toplinsku mrežu, napominje Barić oko 16 sati.


"To otprilike znači 60 tisuća kućanstava i ako se oduzme Vrbik i Martinovka, to je 50 tisuća kućanstava", rekla je Barić.

Švaljek: snijeg nije izazvao probleme u funkcioniranju Zagreba

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek izjavila je u petak da snijeg nije uzrokovao nikakve probleme u funkcioniranju javnog gradskog prijevoza niti svakodnevnog života u Zagrebu jer 227 ekipa Zimske službe čisti ceste i posipava ih solju, te čisti okretišta i stajališta tramvaja i autobusa, prilaze bolnicama i javne površine.

"S obzirom da smo očekivali snježne padaline, prije dva dana okupio se naš Operativni stožer i razradio sve aktivnosti za pripravu za snježne nepogode", rekla je Švaljek novinarima.

Istaknula je kako su u četvrtak očekivali veće količine snijega, negdje 15 do 20 centimetara, ali ga je ipak palo manje. Unatoč tome, sve ekipe Zimske službe bile su cijelu noć na terenu te su do 7 sati ujutro posipale ceste s 800 tona soli i 600 tona sipine.

Autobusni i tramvajski promet teče neometano, dok se osobnim automobilima vozi malo sporije, ali to je normalno za ovakve okolnosti, rekla je Švaljek.

No, na Sljemenskoj cesti promet je obustavljen. "Sljemenska cesta je zatvorena s obje strane, ne samo zbog veće količine snijega, nego i zato što puše dosta jak vjetar pa postoji mogućnost izvaljivanja stabala", rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika. .

Najavila je kako će tijekom dana u Zagrebu vjerojatno biti još više padalina.

 

Pročitajte više