LGBT zajednica traži pravo na posvajanje djece: "Zakon je konzervativan!"

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija)

VLADA je u saborsku proceduru poslala prijedlog Zakona o životnom partnerstvu. I dok premijer Zoran Milanović poručuje kako je Zakon u skladu s dobrom europskom praksom, LGBT zajednica nije zadovoljna. Kažu: konzervativan je i traže pravo na posvajanje djece.

Zakašnjeli poklon za Sv.Nikolu, kako ga je nazvala ministrica Milanka Opačić- Zakon o životnom partnerstvu stiže i na saborske klupe. Zeleno svjetlo Vlade i poruka premijera Zorana Milanovića:

"Zakon o životnom partnerstvu ide u proceduru i on će u statusnim i ljudskim pravima u mnogočemu izjednačiti bračnu i istospolnu zajednicu ali ne u potpunosti", kaže Milanović.

Zašto nema prava na posvajanje?

A to "ne u potpunosti" konkretno znači kako Zakon ne predviđa mogućnost posvajanja djece životnim partnerima u istospolnoj zajednici. U izradi zakona pokušali su pronaći balans - podvlači ministar Arsen Bauk:

"Istovremeno, prijedlog Zakona uvažava postojeće stanje i činjenice da istospolne zajednice s djecom postoje te predviđa mogućnost stjecanja prava skrbi životnog partnera nad djetetom drugog životnog partnera. Životnim partnerstvima su osigurana konkretna praktična prava neophodna za svakodnevni normalan život", kaže Bauk.

A među njima su: registracija životnog partnerstva, uzimanje prezimena, socijalna prava, pravo na podjelu imovine, uzdržavanje, pravo na obiteljski život, zajedničku stečevinu ili rastavu. Dva prava, od kojih je jedno srušio referendum - ipak nedostaju, zbog čega LGBT zajednica nije zadovoljna.

Zakon je nepotpun

"Zakon je konzervativan i nepotpun jer regulira već postojeće stanje istospolnih parova u Hrvatskoj", kaže Jelena Poštić iz Zagreb Pridea.

"Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu za nas je nepotpun i kao takav, ne predstavlja niti formalnu jednakost, niti je poklon za Svetog Nikolu, kako se nepromišljeno izrazila potpredsjednica Vlade Milanka Opačić. Ne vidimo dovoljno snažne razloge da se istospolnim parovima uskrati mogućnost zajedničkog posvajanja djece. Očekujemo da će se u saborskoj proceduri prava koja predviđa prijedlog Zakona o životnom partnerstvu proširiti i na pravo životnih partnera na posvajanje", istaknula je Poštić.

"HDZ najviše napravio za LGBT građane"

Prema istraživanju koje je proveo Zagreb Pride među 700-tinjak članova pet posto ih već ima djecu, a oko jedne trećine to planira u budućnosti. Zbog toga će u mjesecima saborske rasprave zatražiti sastanke sa svim saborskim klubovima kako bi se tekst Zakona doradio u saborskoj proceduri. I one 'najtvrđe' stranke mogli bi smekšati, vjeruje Marko Jurčić.

"Sam predsjednik HDZ-a rekao je da se ne trebamo bojati. Podsjećam da je njegova stranka najviše napravila za LGBT građane jer su za vrijeme mandata HDZ-ovih Vlada donesena dva vrlo važna zakona. Zbog toga njegove riječi trebamo testirati na izglasavanju zakona", poručuje.

Burno u Saboru

A kako dišu saborski klubovi? HDZ-ov Željko Reiner ne želi još ništa prejudicirati.

"U više navrata se događalo da se pojavi drugi tekst nego je bio u Nacrtu tako da tek kad se pojavi na saborskim klupama moći ćemo reći nešto konkretno", kaže.

Jasan pak stav ima HDSSB. Prva treba poštivati, ali ona moraju biti u skladu s trenutnom prilikama u Hrvatskoj, kaže Josip Salapić te dodaje: "Mi stavljamo ogradu kad je u pitanju posvajanje djece jer smatramo da u Hrvatskoj još nije vrijeme za tako veliku širinu takvih prava".

Oko čega će se lomiti koplja, tko će se složiti, a tko ne - pokazat će saborska rasprava. Do tad će LGBT zajednica organizirati nekoliko javnih akcija kako bi ukazali na važnost uključivanja istospolnih parova u širu društvenu zajednicu.

Pročitajte više